Η Lomatia tasmanica, γνωστή και ως King’s Holly, αποτελεί το αρχαιότερο φυτό του κόσμου, με την ηλικία του να εκτιμάται τουλάχιστον στα 43.000 χρόνια. Ανακαλύφθηκε το 1937 από τον Τασμανό εξερευνητή Ντένι Κινγκ.
Σήμερα μόνο ένα σύμπλεγμα πεντακοσίων φυτών διασώζεται σε μια μυστική τοποθεσία νότια της Τασμανίας. Το 2004 ξεκίνησε ένα εντατικό πρόγραμμα αναπαραγωγής στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους της Τασμανίας. Στόχος του προγράμματος ήταν να δημιουργηθεί μια ασφαλιστική δικλείδα πληθυσμού 50 φυτών σε γλάστρες, αλλά μέχρι σήμερα, λιγότερα από τα μισά έχουν επιζήσει.
Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Τζόρνταν του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, η συντήρηση ενός τέτοιου πληθυσμού είναι μια μεγάλη πρόκληση. «Η Lomatia tasmanica δεν αναπαράγεται κανονικά», δήλωσε. «Αυτό συμβαίνει επειδή έχει τρία σετ χρωμοσωμάτων, αντί για δύο», πρόσθεσε.
Το φυτό φέρει ροζ λουλούδια, αλλά δεν παράγει ούτε φρούτα, ούτε σπόρους. Αναπαράγεται μόνο αγενώς, δηλαδή ένα νέο φυτό φυτρώνει μόνο όταν ένα κλαδί πέσει στο έδαφος και αναπτύξει τις δικές του ρίζες, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό, αλλά γενετικά πανομοιότυπο, φυτό.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες η ομάδα των Βοτανικών Κήπων έχει δοκιμάσει πολλές διαφορετικές τεχνικές καλλιέργειας του φυτού, αλλά όλες απέτυχαν. Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι ότι παρά το γεγονός πως τα κομμένα κλαδιά του φυτού ριζώνουν, η μεταφορά τους σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι αδύνατη. Παράλληλα, οι επιστήμονες φοβούνται τόσο μία πιθανή καταστροφική πυρκαγιά που θα εξαλείψει πλήρως το φυτό, όπως και την επικράτηση γειτονικών, πιο δυνατών δένδρων εις βάρος του αρχαίου φυτού.
Σύμφωνα με τη Νάταλι Τάπσον, η τελευταία μέθοδος που θα δοκιμάσει η ερευνητική ομάδα είναι το μπόλιασμα της Lomatia tasmanica σε άλλο είδος φυτού.
«Τοποθετώντας την σε μία άλλη ρίζα, ελπίζουμε πως θα δυναμώσει τόσο ώστε να είναι αρκετά ισχυρή για να μεταφερθεί με επιτυχία», δήλωσε.