Ο καφές αποτελεί ένα από τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, όμως σύμφωνα με ειδικούς απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 125 διαφορετικά ήδη καφέ, μόνο δύο εξ αυτών χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του ροφήματος. Αυτή η χαμηλή γενετική ποικιλότητα, σε συνδυασμό με την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, αυξάνει τον κίνδυνο μολύνσεων των φυτών από επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες.
Η παγκόσμια βιομηχανία καφέ υστερεί μόνο της βιομηχανίας πετρελαίου όσον αφορά τη συνολική εμπορευματική αξία, ενώ απασχολεί σχεδόν 25 εκατομμύρια εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε αναπτυσσόμενα κράτη με τροπικό κλίμα.
Σε μέρη όπως η Αιθιοπία, γενέτειρα του καφέ, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει ήδη αρχίσει να υποβαθμίζει την ποιότητα των φυτειών και να αλλοιώνει τη γεύση του καφέ. Εξάλλου, τα τελευταία έξι χρόνια, οι φυτείες της Κεντρικής Αμερικής υποφέρουν από επιδημίες μύκητα. Ο μύκητας, που αποκαλείται «σκουριά» από τους ντόπιους, ευνοείται από την αύξηση των βροχοπτώσεων κυρίως στον Παναμά και το Ελ Σαλβαδόρ και απειλεί να εξοντώσει έως και το 40 τοις εκατό όλων των φυτειών, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, ερευνητές των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Λονδίνου αναπτύσσουν ένα δίκτυο συστημάτων παρακολούθησης στη νότια Αιθιοπία, με στόχο την καλύτερη κατανόηση των επιδράσεων του μεταβαλλόμενου κλίματος στις φυτείες καφέ.
«Το περιβάλλον θα είναι πολύ διαφορετικό το 2080», δήλωσε ο Τζάστιν Μόουτ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Ωστόσο έχουμε χρόνο, και με την απόκτηση των κατάλληλων πληροφοριών θα μπορέσουμε να αποφασίσουμε αν πρέπει να φροντίσουμε τις φυτείες εκεί που βρίσκονται ή αν θα πρέπει να τις μεταφέρουμε σε πιο φιλικές τοποθεσίες», πρόσθεσε.
Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας, σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα του μύκητα στην Κεντρική Αμερική, αναπτύσσοντας γενετικά τροποποιημένους σπόρους καφέ που θα είναι ανθεκτικοί στο συγκεκριμένο μύκητα.