Επερχόμενη δορυφορική «κούρσα εξοπλισμών» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ-Ιαπωνίας;

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 10:24
UPD:10:24
NASA

Πέρα από δοκιμές πυραύλων που μπορούν να αναχαιτίσουν και να καταστρέψουν δορυφόρους, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει τεχνολογίες παρεμβολής σε δορυφορικές επικοινωνίες.

A- A A+

«Καθώς η Κίνα απειλεί δορυφόρους, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία ετοιμάζονται να τους υπερασπιστούν» είναι ο τίτλος άρθρου του Bloomberg Businessweek, με θέμα τις εξελίξεις πέρα από τα όρια της ατμόσφαιρας όσον αφορά μία διαφαινόμενη «δορυφορική» αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας από τη μία πλευρά, και της Κίνας από την άλλη.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, τον Μάιο του 2013 η κινεζική κυβέρνηση διεξήγε μία «επιστημονική» διαστημική αποστολή από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Ξιτσάνγκ στη νοτιοδυτική Κίνα. «Στην άλλη άκρη του κόσμου, ο Μπράιαν Γουΐντεν, πρώην αξιωματικός της Π.Α. των ΗΠΑ, δεν το πίστεψε. Η εκτόξευση έγινε τη νύχτα και χρησιμοποιήθηκε ένας ισχυρός πύραυλος, καθώς και ένα όχημα εκτόξευσης βασισμένο σε φορτηγό-  όλα αρκετά ασυνήθιστα για ένα επιστημονικό πρόγραμμα, όπως σημειώνει» αναφέρεται σχετικά.

Σε ακόλουθη αναφορά για το Secure World Foundation, το think tank με θέμα τη διαστημική πολιτική στο οποίο δουλεύει, ο Γουΐντεν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κινεζική εκτόξευση ήταν κατά πάσα πιθανότητα πυραυλική δοκιμή αντιδορυφορικού (ASAT) όπλου, που θα μπορούσε να πλήξει στόχους σε γεωστατική τροχιά- όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός αμερικανικών δορυφόρων οι οποίοι χρησιμοποιούνται για επιτήρηση θεάτρων επιχειρήσεων, εντοπισμό εκτοξεύσεων πυραύλων και έλεγχο στόλων από drones.

«Το Πεντάγωνο ποτέ δεν προέβη σε λεπτομερή σχόλια για την περσινή εκτόξευση- και οι Κινέζοι επέμειναν στους ισχυρισμούς τους. Αναλυτές από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία θεωρούν ότι η Κίνα έχει το πιο ‘επιθετικό’ αντιδορυφορικό ρόγραμμα στον κόσμο. Έχει διεξάγει τουλάχιστον έξι πυραυλικές ASAT δοκιμές μέσα στα τελευταία εννιά χρόνια, περιλαμβανομένης της καταστροφής ενός απενεργοποιημένου κινεζικού μετεωρολογικού δορυφόρου το 2007» αναφέρεται σχετικά στο δημοσίευμα. Κατά τον Μινόρου Τεράντα, στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Ιαπωνίας, «αποτελεί μέρος ενός κινεζικού στοιχήματος για ηγεμονία, το οποίο δεν έχει να κάνει μόνο με τον έλεγχο των ωκεανών, αλλά και του εναερίου χώρου, και κατ’επέκτασιν του Διαστήματος».

Πέρα από δοκιμές πυραύλων που μπορούν να αναχαιτίσουν και να καταστρέψουν δορυφόρους, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι Κινέζοι έχουν αναπτύξει τεχνολογίες παρεμβολής σε δορυφορικές επικοινωνίες.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο Λανς Γκάτλινγκ, πρόεδρος της Nexial Research (εταιρεία συμβούλων αεροδιαστημικής στο Τόκιο) μελετώνται επίγεια λέιζερ που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τους ηλιακούς συλλέκτες δορυφόρων, καθώς και δορυφόροι με βραχίονες που θα μπορούσαν να κυνηγήσουν, να «αδράξουν» και να καταστρέψουν τους στόχους τους.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν αρχίσει την ενοποίηση των διαστημικών προγραμμάτων τους, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση των κατευθυντηρίων γραμμών αμυντικής πολιτικής τους.

Τον Μάιο η Ουάσιγκτον και το Τόκιο συζήτησαν τρόπους συντονισμού των συστημάτων GPS τους για την καλύτερη παρακολούθηση του Διαστήματος και των ωκεανών, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πρόσφατα κάλεσε σε αναθεώρηση των ορίων της υπερπόντιας μαχητικής ικανότητας της χώρας.

Κατά το Bloomberg Businessweek, οι ΗΠΑ είναι πολύ ευάλωτες σε κινεζική επίθεση τέτοιου είδους, καθώς το 43% όλων των δορυφόρων σε τροχιά ανήκουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ή σε αμερικανικές εταιρείες (σύμφωνα με αναφορά του Council on Foreign Relations).

Η Ιαπωνία έχει τέσσερις κατασκοπευτικούς δορυφόρους σε υπηρεσία, και μία κοινοπραξία ιαπωνικών εταιρειών υπό την ηγεσία της Sky Perfect Jsat Holdings και της NEC κατασκευάζει δύο επιπλέον δορυφόρους τηλεπικοινωνιών που θα μεταδίδουν κρυπτογραφημένα δεδομένα. Οι ΗΠΑ θεωρείται ότι έχουν περίπου 30 κατασκοπευτικούς δορυφόρους σε τροχιά.

Και οι δύο χώρες έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια σε ένα εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, το οποίο βασίζεται εν μέρει σε δεδομένα από κατασκοπευτικούς δορυφόρους – και για αυτό, όπως σημειώνεται στρατηγιστές που εργάζονται για τον κινεζικό στρατό έχουν δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε αμυντικές επιθεωρήσεις σχετικά με τη στρατηγική αξία της υπονόμευσης της αμερικανικής κυριαρχίας στο Διάστημα.

«Πόσες δοκιμές αντιπυραυλικής άμυνας έχουν κάνει οι Αμερικανοί;» ρωτά χαρακτηριστικά ο Γιουέ Γκανγκ, απόστρατος συνταγματάρχης του κινεζικού στρατού που έχει εργαστεί πάνω σε τεχνολογίες ASAT. «Η Κίνα έχει κάνει μόνο λίγες δοκιμές, και αυτό αρκεί για να τους κάνει να ανησυχούν».

Κατά τον Γουΐντεν, οι ΗΠΑ αναζητούν άλλους τρόπους αντιμετώπισης της απειλής, περιλαμβανομένης της χρήσης ενός στόλου μικρότερων, ευκίνητων δορυφόρων που θα είναι δύσκολο να βρεθούν και να καταστραφούν. Η παροχή επίσης της δυνατότητας σε δορυφορικούς μεταδότες να μεταπηδούν γρήγορα από συχνότητα σε συχνότητα θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει την απειλή των παρεμβολών (jamming), υπογραμμίζει ο Γκάτλινγκ.  

Τον Ιούνιο η αμερικανική Π.Α. υπέγραψε με τη Lockheed Martin συμβόλαιο ύψους 914 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία ενός επίγειου συστήματος ραντάρ που θα μπορεί να παρακολουθεί αντικείμενα μεγέθους μπάλας του μπέιζμπολ, το οποίο θα μπορούσε να εντοπίσει μία επίθεση σε/ από δορυφόρο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η καταστροφή ενός δορυφόρου συνιστά πράξη πολέμου» σημειώνει ο Ντέιβ Μπαϊότσι, καθηγητής μηχανολογίας στο Pardee RAND Graduate School. «Πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί πάνω».

Προτεινόμενα για εσάς