Κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014 11:38
UPD:11:39
NASA/STS-122 Shuttle

Οι ρωσικές απειλές δείχνουν την έκταση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών – των παραδοσιακών αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου- , μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

A- A A+

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φαίνεται να επεκτείνεται η κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση, καθώς ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα απορρίψει αμερικανικό αίτημα για επέκταση της χρήσης του σταθμού μετά το 2020 και θα απαγορεύσει στην Ουάσιγκτον τη χρήση ρωσικών πυραυλοκινητήρων για την εκτόξευση στρατιωτικών δορυφόρων.

Πρόκειται για ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την κρίση στην Ουκρανία, ενώ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, στα μέτρα της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η αναστολή της λειτουργίας των σταθμών του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS στην περιοχή της από τον Ιούνιο – απαντώντας έτσι στα σχέδια των ΗΠΑ για την απόρριψη αδειών εξαγωγών συστημάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ θέλουν να κρατήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2024. Οι ρωσικές απειλές δείχνουν την έκταση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών – των παραδοσιακών αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου- , μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

EURONEWS

Μετά το τέλος του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων, τα ρωσικά διαστημόπλοια Σογιούζ αποτελούν τον μόνο τρόπο αποστολής αστροναυτών στον σταθμό. Σημειώνεται ότι η Ρωσία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό του διαστημικού της προγράμματος, κάτι για το οποίο θα αποτελέσει πλήγμα μία πιθανή απόρριψη των εξαγωγών αδειών κάποιων συστημάτων υψηλής τεχνολογίας από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, η Μόσχα σχεδιάζει «στρατηγικές αλλαγές» στη διαστημική της βιομηχανία μετά το 2020, και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει χρήματα και «εγκεφάλους» που αυτή τη στιγμή προορίζονται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για ένα πρόγραμμα με «περισσότερες προοπτικές». Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Σταθμό χωρίς τις ΗΠΑ. «Το ρωσικό τμήμα μπορεί να υπάρξει ανεξάρτητα από το αμερικανικό. Το αμερικανικό δεν μπορεί» σημείωσε.

Η NASA συνεργάζεται με αεροδιαστημικές εταιρείες για να αναπτύξει διαστημικά «ταξί» με στόχο την αποκατάσταση των δυνατοτήτων της μεταφοράς αστροναυτών ως το 2017, ενώ στο μεταξύ οι ΗΠΑ πληρώνουν στη Ρωσία πάνω από 60 εκατ. το άτομο για μεταφορά αστροναυτών στον Σταθμό.

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό (στις αρχές του Απριλίου) η NASA είχε αναστείλει την πλειονότητα των συνεργασιών της με τη Ρωσία. Ωστόσο, επισημαινόταν ότι η NASA και η Roscosmos (η ρωσική διαστημική υπηρεσία) θα συνέχιζαν να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ασφαλούς και συνεχούς λειτουργίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουThe Verge και του Mashable, η NASA αναφέρει ότι δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με αλλαγή στο καθεστώς συνεργασίας της με τη Ρωσία. 

Προτεινόμενα για εσάς