«Πράσινο φως» για πώληση πιο λεπτομερών δορυφορικών φωτογραφιών

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014 11:54
UPD:11:54
Digital Glove

Η Digital Glove πρόκειται να θέσει σε λειτουργία τον WorldView-3, για ακόμα πιο ακριβείς λήψεις δορυφορικών φωτογραφιών

A- A A+

Δημοφιλείς online υπηρεσίες χαρτών, όπως το Google Maps και το Bing Maps, θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν καλύτερης ποιότητας δορυφορικές φωτογραφίες, μετά την άρση σχετικών περιορισμών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία δορυφορικών φωτογραφιών Digital Glove, δόθηκε η σχετική άδεια από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου για τη λήψη και την πώληση εικόνων της καλύτερης δυνατής ποιότητας στους πελάτες της.

Μέχρι τώρα, δεν επιτρεπόταν σε εταιρείες η χρήση και πώληση φωτογραφιών όπου ήταν ορατά αντικείμενα μικρότερα των 50 εκατοστών. Η εταιρεία έχει δύο δορυφόρους (GeoEye-1 και WorldView-2) που συλλέγουν πιο λεπτομερείς εικόνες από αυτό, στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι πελάτες. Στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία και ο WorldView-3, για ακόμα πιο ακριβείς λήψεις, όπως και ο GeoEye-2.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αναμένονται αντιδράσεις από υπερμάχους της ιδιωτικότητας, καθώς και ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν σχετικά με θέματα εθνικής ασφαλείας. Σημειώνεται ότι επί της παρούσης κάποιες «ευαίσθητες» περιοχές ιδιαίτερης σημασίας είναι «θολωμένες» ή παραποιημένες σε εικόνες που παρέχονται από online υπηρεσίες χαρτών.

Η εν λόγω άδεια δόθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση μετά από σχετικό αίτημα της εταιρείας. Σε δήλωσή του, ο Τζέφρι Ταρ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι «οι πελάτες μας θα συνειδητοποιήσουν αμέσως τα οφέλη αυτών των ανανεωμένων κανονισμών, καθώς, για πρώτη φορά, θα είμαστε σε θέση να καταστήσουμε διαθέσιμες στην αγορά τις καλύτερες εικόνες μας. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής πολιτικής και της επερχόμενης συμπερίληψης του WorldView-3 στον ʽαστερισμόʼ μας, η DigitalGlobe θα διαφοροποιηθεί περαιτέρω από τον ξένο ανταγωνισμό, επεκτείνοντας το αγοραστικό της κοινό».

Προτεινόμενα για εσάς