Περίπου 25 λεπτά λιγότερο κατά μέσο όρο κοιμούνται οι άνθρωποι τα βράδια που έχει πανσέληνο, σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.
Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την πανάρχαια πεποίθηση ότι το «γεμάτο» φεγγάρι έχει τον τρόπο του να αναστατώνει τους ανθρώπους και μάλιστα τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες.
Οι ερευνητές της ιατρικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Μάικλ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», μελέτησαν στο εργαστήριο 47 υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η φάση της Σελήνης επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, καθώς όταν υπάρχει πανσέληνος, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν περισσότερο από άλλα βράδια, ενώ ο ύπνος τους διαρκεί 25 λεπτά λιγότερo.
Μια άλλη ελβετική έρευνα που είχε γίνει πέρυσι, είχε καταλήξει σε ανάλογα συμπεράσματα, ενώ είχε δείξει επίσης ότι κατά τις πανσελήνους οι άνθρωποι βλέπουν περισσότερα όνειρα.
Από την άλλη όμως, γερμανική έρευνα, σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους, είχε αποτύχει να βρει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη φάση του φεγγαριού και στον ανθρώπινο ύπνο.
Οι Σουηδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε έναν κλειστό εργαστηριακό χώρο χωρίς παράθυρα, συνεπώς για τον λιγότερο ύπνο δεν μπορεί να ευθύνεται το αυξημένο φως στο περιβάλλον λόγω της πανσελήνου.
Όπως ανέφερε ο Μ. Σμιθ, «πρέπει το ενσωματωμένο βιολογικό ρολόι μας να επηρεάζεται από το φεγγάρι, όπως συμβαίνει με τον κιρκαδιανό ρυθμό. Προς το παρόν, πάντως, αυτό είναι μια υπόθεση, που πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερες μελέτες, προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».
Οι Σουηδοί επιστήμονες αποδίδουν την επιρροή της πανσελήνου στο γεγονός ότι στη διάρκειά της ο εγκεφαλικός φλοιός γίνεται πιο ευαίσθητος στα εξωτερικά ερεθίσματα, με την επίδραση αυτή είναι σαφώς πιο έντονη στους άνδρες.
Πηγή: ΑΜΠΕ