Το τεχνητό φως ενισχύει την αϋπνία, αλλά το κάμπινγκ την καταπολεμά

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 00:58
UPD:00:59
SHUTTERSTOCK

Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στο φυσικό φως, τόσο περισσότερο συγχρονίζεται ο ανθρώπινος οργανισμός με τον κύκλο του ήλιου.

A- A A+

Όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου δεν έχει παρά να... επιστρέψει στη φύση! Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας αμερικανικής μελέτης, η οποία έδειξε ότι ο τεχνητός φωτισμός προκαλεί αλλαγές στον κιρκαδιανό ρυθμό, κάτι που όμως μπορεί να διορθωθεί με το κάμπινγκ!

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολοράντο, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η μειωμένη έκθεση στον ήλιο και το φυσικό φως αλλάζει τη φυσιολογία του κιρκαδιανού ρυθμού, με αποτέλεσμα να μην ακολουθεί τον φυσικό κύκλο του καλοκαιριού (14 ώρες και 40 λεπτά και 9 ώρες και 20 λεπτά για το φως και το σκοτάδι αντίστοιχα).

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στο φυσικό φως, τόσο περισσότερο συγχρονίζεται ο ανθρώπινος οργανισμός με τον κύκλο του ήλιου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι με μία εβδομάδα κάμπινγκ το βιολογικό ρολόι του οργανισμού ρυθμίζεται ξανά χάρη στον φυσικό φωτισμό της ανατολής και της δύσης, με βάση τον οποίο έχουν αναπτυχθεί οι βιολογικοί ρυθμοί όλων των οργανισμών.

«Τα αποτελέσματα αυτά έχουν μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το τεχνητό φως συμβάλλει στην αλλαγή του βιολογικού ρολογιού και των συνηθειών του ύπνου, ο οποίος ξεκινάει όλο και πιο αργά και μπορεί να διακόπτεται εύκολα», αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή