Nα προχωρήσουν προς τη Βαγδάτη κάλεσαν τους υποστηρικτές τους oι τζιχανιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που ξεκίνησαν αστραπιαίες τρομοκρατικές επιθέσεις στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ.
Σε μια ηχογραφημένη συνομιλία η οποία αποδίδεται στον εκπρόσωπο του ΙΚΙΛ, ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντνάνι ακούγεται να λέει στους στρατιώτες «να προελάσουν στη Βαγδάτη» και επικρίνει τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι για «ανικανότητα».
«Συνεχίστε να επεκτείνεστε. Η μάχη δεν μαίνεται ακόμη αλλά θα μαίνεται στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Να είστε έτοιμοι. Προελάστε στη Βαγδάτη», αναφέρει χαρακτηιστικά στη συνομιλία που κατέγραψε το αμερικανικό δίκτυο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων.
Από την Τρίτη οι τζιχαντιστές αντάρτες -τους οποίους η Αλ Κάιντα έχει αποκηρύξει χαρακτηρίζοντάς τους υπερβολικά ριζοσπάστες- κατέλαβαν στον Βορρά τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μοσούλη, την επαρχία της Νινευί και τομείς με σουντικό πληθυσμό στις γειτονικές επαρχίες Κιρκούκ και Σαλαχεντίν. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Τικρίτ, 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και πλέον κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Επίσης χθες προσπάθησαν μάταια να καταλάβουν τη Σαμάρα, περί τα 100 χλμ. από τη Βαγδάτη.
Στη Μοσούλη οι τζιχαντιστές με στρατιωτικές στολές ή μαύρα ρούχα και ακάλυπτο το πρόσωπο, έχουν λάβει θέσεις κοντά σε τράπεζες, κυβερνητικές υπηρεσίες και στην έδρα της τοπικής διοίκησης.
Επίσης, το ΙΚΙΛ κρατά ομήρους 49 Τούρκους στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. Μεταξύ αυτών είναι ο πρόξενος και μέλη των ειδικών δυνάμεων, καθώς και 31 οδηγοί φορτηγών.
Μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί
Η προέλαση των μαχητών του ΙΚΙΛ απέναντι στις αποδιοργανωμένες κυβερνητικές δυνάμεις και μια ανίσχυρη σιιτική κυβέρνηση έχει ήδη αναγκάσει μισό εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Σε απόσταση 50 χλμ. από τη Μοσούλη, έχουν σχηματιστεί ατελείωτες ουρές με άνδρες, γυναίκες και παιδιά που περιμένουν σε κουρδικό οδόφραγμα για να πάρουν άδεια παραμονής για το αυτόνομο Κουρδιστάν.
Κεκλεισμένων των θυρών η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ.
Η συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, θα ξεκινήσει στις 11:30 π.μ. (18:30 ώρα Ελλάδας) και σε αυτή θα παρέμβει μέσω τηλεδιάσκεψης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, Νικολάι Μλαντένοφ.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε την Τετάρτη τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της για να ενισχύσει το Ιράκ, που αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση από τη δράση των ισλαμιστών. Ζήτησε επίσης την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι.
REUTERS
Το σιιτικό Ιράν αλλά και οι ΗΠΑ εξέφρασαν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Νούρι αλ-Μάλικι που αντιμετωπίζει «την τρομοκρατία».
«Οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την ιρακινή ηγεσία την ώρα που καταβάλλει προσπάθειες για την απαραίτητη εθνική ενότητα ώστε να κερδίσει τη μάχη κατά του ΙΚΙΛ», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
Διεθνής αναβρασμός για την ομηρία Τούρκων πολιτών στη Μοσούλη
Εν τω μεταξύ, έκκληση για την άμεση απελευθέρωση των Τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στη Μοσούλη απηύθυνε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στα μέτρα που λαμβάνονται από τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας «για να αντιμετωπίσουν την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε».
Η Τουρκία ενημέρωσε την Τετάρτη τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την κατάσταση με την ομηρία των πολιτών της, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απείλησε στους ισλαμιστές μαχητές «με πολύ σοβαρά αντίποινα» σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για τη ζωή των ομήρων.
Αεροπορικές επιδρομές εξετάζουν οι ΗΠΑ
Η κυβέρνηση του Ιράκ φέρεται να ζήτησε από την Ουάσιγκτον βοήθεια για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών ανταρτών λέγοντας ότι είναι «ανοιχτή» στην ιδέα των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει διάφορες επιλογές για να βοηθήσει τη Βαγδάτη, ενδεχομένως μέσω επιδρομών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να σταλούν στο Ιράκ χερσαίες δυνάμεις.
Όπως είπε, η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βαγδάτη απέναντι στην επίθεση του ΙΚΙΛ, ενώ ανακοίνωσε «αύξηση της αμερικανικής βοήθειας».
Το 2011 η Βαγδάτη και η Ουάσινγκτον δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια ενδεχόμενη διατήρηση μιας αμερικανικής δύναμης στο Ιράκ και πολλοί τότε είχαν εκφράσει φόβους για το ξέσπασμα ενός νέου κύματος βίας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο