ΟΗΕ: Έκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το Ιράκ

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 01:05
UPD:01:08
REUTERS/STRINGER/IRAQ
A- A A+

Την Αλληλεγγύη της προς το Ιράκ κάλεσε να δείξει η διεθνής κοινότητα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν έπειτα από τις επιθέσεις και τις καταλήψεις δύο επαρχιών από τις ένοπλες ισλαμικές οργανώσεις. Παραμένουν σε ομηρία ο Τούρκος πρόξενος και άλλοι 80 Τούρκοι πολίτες.

 «Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να δείξει την αλληλεγγύη της προς το Ιράκ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σοβαρή πρόκληση από την άποψη της ασφάλειας» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι- Μουν.

«Καταδικάζουμε έντονα τη βία στο Ιράκ που προέρχεται από τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και του Λεβάντε το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχει στον έλεγχο του (μεταξύ άλλων) τη Μοσούλη, και το Τικρίτ» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ.

EURONEWS

Καλούμε επίσης, να υπάρξει «σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της βίας στο Ιράκ. Η τρομοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ανατρέψει την πορεία προς τη δημοκρατία που διαγράφεται με τη θέληση του ιρακινού λαού» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και σύμμαχοί τους έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους τη βόρεια επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι να ζητήσει να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

EURONEWS
Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει, προφανώς με χρήση βίας, σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των 80 Τούρκων ομήρων που βρίσκονται στα χέρια των ισλαμιστών στην Μοσούλη του Ιράκ.

Μεταξύ των ομήρων οι οποίοι κρατούνται από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) βρίσκεται και ο πρόξενος της Τουρκίας.

EURONEWS
Οι 49 εκ των Τούρκων ομήρων συνελήφθησαν εντός του προξενείου, ενώ οι 31 είναι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι κρατούνται από την Τρίτη.

Νωρίτερα την Τετάρτη έπειτα από αίτημα της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή