Καταδικάζει ο Ευ. Βενιζέλος την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στο Ιράκ

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 21:49
UPD:21:51
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος στην ανακοίνωσή του τονίζει πως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το κύμα βίας και αποσταθεροποίησης που πλήττει τη φίλη, όπως λέει, χώρα του Ιράκ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την ανησυχία του για την κατάληψη του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Μοσούλη και το πρόσφατο κύμα βίας στο Ιράκ εκφράζει με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος στην ανακοίνωσή του τονίζει πως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το κύμα βίας και αποσταθεροποίησης που πλήττει τη φίλη, όπως λέει, χώρα του Ιράκ.

Ακόμη καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την κατάληψη του τουρκικού Γενικού Προξενείου στη Μοσούλη και εύχεται την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων και τον άμεσο τερματισμό όλων των βίαιων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην υπονόμευση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας του ιρακινού λαού.

Σημειώνεται ότι οι  εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ στο Ιράκ, δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν. Επίσης η Μοσούλη, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια των εξτρεμιστών.

Εν τω μεταξύ οι εξτρεμιστές κρατούν ομήρους 80 Τούρκους στη Μουσούλη.

Οι 49 εκ των Τούρκων ομήρων συνελήφθησαν εντός του προξενείου, ενώ οι 31 είναι οδηγοί φορτηγών οι οποίοι κρατούνται από την Τρίτη, μεταξύ των ομήρων βρίσκεται και ο Τούρκος πρόξενος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα απαντήσει, προφανώς με χρήση βίας, σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σωματική ακεραιότητα των ομήρων, ενώ το ΥΠΕΞ της χώρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή