Νέα σφοδρή επίθεση ενάντια στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, υποστηρίζοντας μάλιστα πως δεν έχει την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύει τη χώρα λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις χωρίς συναίνεση.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε επίσης ορισμένες οικονομικές θέσεις του κόμματός του και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να μη συναινέσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση του κατώτατου μισθού.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το μήνυμα του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές ήταν ξεκάθαρο καθώς έδωσε καθαρή εντολή αλλαγής πολιτικής. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο λαός «δεν ψήφισε για να ανασχηματισθεί η σημερινή κυβέρνηση. Ψήφισε για να απομακρυνθεί».
Ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου «να μην καταρρεύσει τώρα, απότομα και συθέμελα, το ετοιμόρροπο και διαπλεκόμενο πολιτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό κατεστημένο της χώρας. Για να αντέξει, όσο μπορεί, η παλιά Ελλάδα».
Αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες της λιτότητας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τίποτε και απλά «υπάκουσε» στις εντολές της Ε.Ε. και κυρίως της Γερμανίας.
Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις όπως ο διορισμός του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του Επιτρόπου της χώρας στην Κομισιόν.
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποδρομής και πρόσθεσε:
«Δεν δικαιούται να μη λογαριάζει τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κρίσιμα θέματα, δεν νομιμοποιείται, ηθικά και πολιτικά, να δεσμεύει με αποφάσεις πενταετούς ορίζοντα, την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συμφωνία του πρώτου κόμματος στης χώρα, με βάση τα προχθεσινά αποτελέσματα».
Εκτίμησε ακόμη ότι αιτία της δημοσιονομικής εκτροπής δεν είναι οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένων, αλλά η φοροδιαφυγή και η εκτεταμένη διαφορά που οδήγησε στην σπατάλη των δημόσιων φόρων. Επίσης στις αιτίες συμπεριέλαβε και τη μη επένδυση επιχειρηματικών κερδών.
Επικεντρώνοντας μέρος της ομιλίας του στην υψηλή ανεργία των νέων, τόνισε ότι «ο διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκάι Ράιντερ προειδοποίησε ότι η μαζική μετανάστευση των πιο ταλαντούχων νέων μας θα μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα χαμηλής παραγωγικότητας και τεχνολογίας. Κανείς μας δεν επιθυμεί αυτή τη μοίρα για τη νέα γενιά και την πατρίδα μας».
Ζήτησε από τα μέλη του ΣΕΒ να αναλάβουν τη δική τους εθνική ευθύνη, προκειμένου να υπάρξει μία νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη. Δήλωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν γίνει κυβέρνηση θα στηρίξει «τις καινοτόμες ιδιωτικές επενδύσεις, με υψηλή προστιθέμενη αξία».
Ταυτόχρονα, όμως, θα φροντίσει να αποτρέψει «την εξαγορά κρίσιμης σημασίας για τη κοινή ωφέλεια, δημόσιων επιχειρήσεων. Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντική την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Θα αποτρέψουμε, επίσης, την επιδρομή των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που βρήκαν στην πατρίδα μας φτηνό πεδίο βολής. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε και σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές και άλλες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Και για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας βραχυπρόθεσμα. Αλλά, κυρίως, για να στηρίξουμε κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου».
Οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Τσίπρας παρέθεσε μία σειρά μέτρων που θα εφαρμόσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Προκειμένου να επιτευχθεί αντιστροφή της ύφεσης και ανάκαμψη της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέσσερις βασικές προτεραιότητες:
-
Τερματισμός της αβεβαιότητας για τους μισθούς και τις συντάξεις, Επαναφορά του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ, για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας,
-
Αναδιανομή εισοδήματος στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση,
-
Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων»των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει:
-
Διαμόρφωση σταθερού πλαισίου εργασιακών θέσεων, συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παραβίασε στην Ελλάδα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
-
Σύγχρονο και αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα – εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
-
Δημιουργία σταθερού, διαφανούς και δίκιου πλαισίου φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.
-
Μείωση κατά κλάδους του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας.
-
Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας.
-
Απαλλαγή από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.
-
Εισαγωγή στοχευμένων πολιτικών χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού.
-
Αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός «ευρωπαϊκού New Deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ελλάδα.
newsroom naftemporiki.gr