Το «stealth» λειτουργικό σύστημα του Έντουαρντ Σνόουντεν

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 12:09
UPD:12:10
REUTERS/KACPER PEMPEL

Το Tails περιγράφεται ως «computer-in-a-box»: εγκαθίσταται σε DVD ή USB, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται από τον χρήστη για το bootάρισμα του υπολογιστή. Στην «καρδιά του» πρόκειται για μία έκδοση του Linux η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη για ανωνυμία στο Ίντερνετ και συνοδεύεται με διάφορα εργαλεία κρυπτογράφησης και ανωνυμίας.

A- A A+

«Tails»: πρόκειται για το όνομα του λειτουργικού συστήματος το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, χρησιμοποιούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν για να κρατήσει κρυφές τις επικοινωνίες του από την NSA. Και, όπως σημειώνεται, κανείς δεν ξέρει τις ταυτότητες αυτών που το δημιούργησαν.

Το Tails περιγράφεται ως «computer-in-a-box»: εγκαθίσταται σε DVD ή USB, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται από τον χρήστη για το bootάρισμα του υπολογιστή. Στην «καρδιά του» πρόκειται για μία έκδοση του Linux η οποία είναι ειδικά διαμορφωμένη για ανωνυμία στο Ίντερνετ και συνοδεύεται με διάφορα εργαλεία κρυπτογράφησης και ανωνυμίας, όπως η εφαρμογή του διάσημου πλέον Tor, που καθιστά ανώνυμο το internet traffic ενός χρήστη.

Σύμφωνα με το Wired, το Tails χρησιμοποιούνταν από το Σνόουντεν, τον δημοσιογράφο Γκλεν Γκρίνγουολντ και τη συνεργάτιδά τους, Λόρα Πουατρά. Βασικός λόγος για αυτό ήταν το ότι το Tails δεν αποθηκεύει δεδομένα τοπικά, κάτι που το προστατεύει από το κακόβουλο λογισμικό, αλλά και από την έρευνα σήμανσης στον ίδιο τον υπολογιστή που μπορεί να ακολουθήσει.

«Η εγκατάσταση και το verification έχουν έναν βαθμό δυσκολίας, για να εξασφαλιστεί ότι έχουν γίνει σωστά. Αλλά μόλις ολοκληρωθούν, είναι εύκολο στη χρήση» δήλωσε στο Wired μέσω email η Πουατρά.

Το Tor χρησιμοποιείται από χρήστες του Ίντερνετ που επιθυμούν ανωνυμία online, από ακτιβιστές, εμπόρους ναρκωτικών, θύματα παρενόχλησης κ.α. Το Tails κάνει εύκολη τη χρήση του Tor, το οποίο «τρέχει» αυτόματα. Όταν ο χρήστης τελειώσει με τη χρήση του Tails, μπορεί να επανέλθει σε λειτουργία κανονικού λειτουργικού, χωρίς να παραμένει κάποιο ιστορικό της δραστηριότητας στο Tails.

Οι δημιουργοί του λειτουργικού, όπως ήταν αναμενόμενο, προσέχουν ιδιαίτερα έτσι ώστε να διατηρήσουν την ανωνυμία τους: όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι ερωτήσεις του Wired απαντήθηκαν ανώνυμα μέσω email. Ο λόγος για αυτό είναι εν μέρει ότι επιθυμούν να προστατέψουν κάποιου είδους κυβερνητική παρέμβαση στον κώδικα: «η NSA ασκεί πίεση σε προγράμματα free software και developers με διάφορους τρόπους» σημείωσαν. Παράλληλα, άσκησαν κριτική στις μεγάλες εταιρείες του χώρου του Ίντερνετ: «Οι κυρίαρχοι του σημερινού Διαδικτύου, γίγαντες όπως η Google, το Facebook και η Yahoo, καθώς και οι υπηρεσίες πληροφοριών, θέλουν οι ζωές μας να είναι όλο και διαφανείς online, κάτι που είναι μόνο για το δικό τους όφελος. Οπότε η προσπάθεια αντιστάθμισης αυτής της τάσης φαίνεται να αποτελεί μία λογική θέση για τους ανθρώπους που αναπτύσσουν ένα λειτουργικό που υπερασπίζεται την ιδιωτικότητα και την ανωνυμία online».  Επίσης, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σε μία από τις διαρροές του Σνόουντεν συναντάται μια παρουσίαση στην οποία η NSA φαίνεται να «παραπονιέται» για το Tails.

Σύμφωνα με την ομάδα των δημιουργών του, η δουλειά πάνω στο Tails ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Στην αρχή το όνομα του project ήταν Amnesia και βασιζόταν σε ένα λειτουργικό ονόματι Incognito. Κάποια στιγμή προέκυψε το Tails, ως συνδυασμός των δύο προγραμμάτων (The Amnesic Incognito Live System).  Αν και προορίζεται για χρήση σε desktops και laptops, σημειώνεται ότι υπάρχει μία ομάδα που αναπτύσσει έκδοση για φορητές συσκευές με Android και Ubuntu.  

Προτεινόμενα για εσάς