Στον αμερικανικό Guardian και Washington Post το Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014 22:18
UPD:23:23
Reuters/STELIOS VARIAS

Ο δημοσιογράφος του Reuters Jason Szep πανηγυρίζει με συναδέλφους του το βραβείο Πούλιτζερ που κέρδισε μαζί με τον Andrew Marshall (ο οποίος επίσης εργάζεται στο Reuters) για Μετάδοση Διεθνούς Επικαιρότητας.

A- A A+

Στην αμερικανική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Guardian και στην εφημερίδα Washington Post απονεμήθηκε από κοινού την Δευτέρα το βραβείο Pulitzer (Πούλιτζερ) για τις αποκαλύψεις τους σχετικά με το εύρος των παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών από μέρους της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, βάσει των στοιχείων που τους έδωσε ο πληροφορικός και πρώην συνεργάτης της, ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η επιτροπή στο σκεπτικό της εξηγεί ότι δίνει το βραβείο στις εφημερίδες  γιατί βοήθησαν μέσα από το επιθετικό ρεπορτάζ να πυροδοτηθεί μια δημόσια συζήτηση για τις σχέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια.

Ακόμη στην εφημερίδα The Boston Globe απονεμήθηκε Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013.

Πούλιτζερ κέρδισαν και δύο συντάκτες του πρακτορείου Reuters στην κατηγορία του διεθνούς ρεπορτάζ και ειδικότερα στην κάλυψη ενός διεθνούς θέματος: το διωγμό της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκιας στη Μιανμάρ.

Τα βραβεία απονέμονται από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

ASSOCIATEDPRESS

Εν τω μεταξύ ο Έντουαρντ Σνόουντεν με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή  του για τη βράβευση, κάνοντας λόγο για δικαίωση σε όσους πιστεύουν ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ρόλο στη διακυβέρνηση.

Ο Σνόουντεν αναφέρθηκε και στους γενναίους, όπως είπε, δημοσιογράφους κάνοντας λόγο για χρέος απέναντί τους έπειτα από όλες τις απειλές και κάθε είδους πίεση που τους ασκήθηκε προκειμένου να σταματήσουν και να μην προχωρήσουν με τις αποκαλύψεις.

«Οι αποκαλύψεις τους μας έδωσαν ένα καλύτερο μέλλον και μια δημοκρατία  πιο υπόλογη απέναντι στους πολίτες της» τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή