Απαγόρευση της φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική αποφάσισε η Χάγη

«Χαστούκι» για την Ιαπωνία
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 15:16
UPD:15:16
EPA/JEREMY SUTTON-HIBBERT - HANDOUT

Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Greenpeace, δείχνει το ιαπωνικό φαλαινοθηρικό Yushin Maru να πιάνει μία φάλαινα στο νότιο Ατλαντικό ωκεανό (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας στην Ανταρκτική δεν εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς και ως εκ τούτου το Τόκιο θα πρέπει να ανακαλέσει - προσωρινά τουλάχιστον - όλες τις άδειες των φαλαινοθηρικών, έκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η ιστορική απόφασή του είναι δεσμευτική και η Ιαπωνία είχε προαναγγείλει ότι θα συμμορφωθεί.

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε με διεθνή συνθήκη το 1985. Επικαλούμενη ένα «παραθυράκι», ωστόσο, η Ιαπωνία εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει και να θανατώνει περίπου 1.000 φάλαινες το χρόνο απαντώντας στους πολυάριθμους επικριτές της ότι το πρόγραμμα εξυπηρετεί επιστημονικούς σκοπούς. Το κρέας των φαλαινών καταλήγει στις αγορές με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υπερασπίζονται την πώλησή του ως μέρος μιας «παλιάς παράδοσης και κουλτούρας».

EURONEWS

Το 2010, η Αυστραλία προσέφυγε στη Χάγη εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της σε «κάθε εμπορική φαλαινοθηρία, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης “επιστημονικής” φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας». Το δικαστήριο αποφάσισε με 12 ψήφους υπέρ και 4 κατά ότι «η Ιαπωνία θα πρέπει να ανακαλέσει κάθε ισχύουσα άδεια ή έγκριση σε σχέση με το JARPA II (το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική) και να απόσχει από τη χορήγηση άλλων αδειών στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος».

EPA/MARTIJN BEEKMAN

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε με 12 ψήφους υπέρ και 4 κατά ότι «η Ιαπωνία θα πρέπει να ανακαλέσει κάθε ισχύουσα άδεια ή έγκριση σε σχέση με το JARPA II (το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας στην Ανταρκτική) και να απόσχει από τη χορήγηση άλλων αδειών στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος».

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο σλοβάκος δικαστής Πέτερ Τόμκα είπε ότι το πρόγραμμα, που άρχισε το 2005, έχει οδηγήσει στη θανάτωση χιλιάδων φαλαινών με περιορισμένα επιστημονικά οφέλη. Σε ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι δραστηριότητες των Ιαπώνων «μπορούν να χαρακτηριστούν επιστημονική έρευνα με την ευρεία έννοια», όμως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η δομή και η εφαρμογή του πρόγράμματος έχουν λογική στην κατεύθυνση της επίτευξης των διακηρυγμένων στόχων».

Η Greenpeace χαιρέτισε την απόφαση ως δικαίωση της άποψής της ότι η φαλαινοθηρία στο Νότιο Ωκεανό «δεν είναι απαραίτητη για την επιστήμη» και κάλεσε την Ιαπωνία να συμμορφωθεί με την απόφαση: «να διαλύσει το πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru και να μην αποπειραθεί να συνεχίσει τη φαλαινοθηρία τροποποιώντας το πρόγραμμα και υποστηρίζοντας ότι είναι επιστημονικό».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή