Επίθεση από φαλαινοθήρες καταγγέλλει ο Ποιμένας της Θάλασσας

Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2014 15:25
UPD:15:25
REUTERS/HANDOUT

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυριακής, πλοίο του ιαπωνικού στόλου διεμβόλισε το σκάφος Bob Barker κατά τη διάρκεια «απρόκλητης» και συντονισμένης επίθεσης με τρία φαλαινοθηρικά.

A- A A+

Ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd (Ποιμένας της Θάλασσας) καταγγέλλουν ότι σκάφος τους δέχθηκε επίθεση από ιαπωνικά φαλαινοθηρικά, στο Νότιο Ωκεανό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυριακής, πλοίο του ιαπωνικού στόλου διεμβόλισε το σκάφος Bob Barker κατά τη διάρκεια «απρόκλητης» και συντονισμένης επίθεσης με τρία φαλαινοθηρικά, καθώς οι Ιάπωνες επιχειρούσαν να ξεφύγουν από τους ακτιβιστές, οι οποίοι είχαν προσεγγίσει τη ναυαρχίδα Nisshin Maru. «Η επίθεση συνιστά προσπάθεια αποτροπής των σκαφών του Ποιμένα της Θάλασσας από τη θέση τους, τα οποία μπλόκαραν τη ράμπα του Nisshin Maru εμποδίζοντας τους φαλαινοθήρες να φορτώσουν τις φάλαινες που θανάτωσαν στο καταφύγιο του Νοτίου Ωκεανού», αναφέρει στην ανακοίνωση η οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος του αυστραλιανού παραρτήματος του Sea Shepherd είπε ότι το σκάφος δεν υπέστη ζημιές, όμως το πλήγμα είναι πιθανό να καθυστερήσει το Bob Barker. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επίθεση ήταν τα αντίποινα για την πολυήμερη επιχείρηση της οργάνωσης που είχε ως αποτέλεσμα οι φαλαινοθήρες να μην μπορούν να αιχμαλωτίσουν φάλαινες.

REUTERS/HANDOUT

Αξιωματούχος της ιαπωνικής υπηρεσίας αλιείας επιβεβαίωσε τη σύγκρουση λέγοντας ότι και το φαλαινοθηρικό υπέστη ζημιές, αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για συντονισμένη επίθεση. «Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο», τόνισε ο αξιωματούχος. «Μπορεί να το εξέλαβαν ως επίθεση βλέποντας τα ιαπωνικά σκάφη να περνούν μπροστά από τα μάτια τους, όμως στην πραγματικότητα εκείνοι έριξαν σχοινί στο πλοίο» για να πραγματοποιήσουν έφοδο.

EURONEWS

Οι θαλάσσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των σκαφών του Sea Shepherd και των Ιαπώνων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, καθώς η οργάνωση καταδιώκει φαλαινοθηρικά εδώ και δέκα χρόνια - με αμφιλεγόμενες μεθόδους - θέλοντας να αποτρέψει τις θανατώσεις φαλαινών στο πλαίσιο «επιστημονικών ερευνών», όπως υποστηρίζει το Τόκιο. Το 2010, σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα ταχύπλοο των ακτιβιστών να βυθιστεί.

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Ποιμένας των Θαλασσών έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που, όπως υποστηρίζει, δείχνει ιάπωνες φαλαινοθήρες να θανατώνουν τουλάχιστον τρεις φάλαινες σε διεθνώς αναγνωρισμένο θαλάσσιο καταφύγιο, στα ύδατα της Νέας Ζηλανδίας. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή