Με εντάσεις αποφασίσθηκε να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο ως κατεπείγον στην συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Υπέρ του κατεπείγοντος τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κατέκρινε την διαδικασία.
«Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής. Γνωρίζουμε το γεγονός ότι το προσχέδιο είναι εβδομάδες στη διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες. Έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι του δημόσιου διαλόγου», είπε ο Εισηγητής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος.
Παρεξήγηση για τη θέση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε η διατύπωση του Εισηγητή του κόμματος Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. «Κατανοούμε τις δυσκολίες και τα διλλήματα που έχει η χώρα, γι’ αυτό θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία με μία προϋπόθεση: ότι υπάρχει και είναι μη μνημονιακή υποχρέωση θα αποσυρθεί τώρα», είπε.
Αυτό δημιούργησε την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης να συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο ως κατεπείγον αν δεν αποσυρθούν οι μη μνημονιακές διατάξεις. Έτσι παρενέβη αργότερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος και διευκρίνησε ότι «ο εισηγητής μας συμφώνησε στο κατεπείγον και έθεσε δύο ζητήματα». «Υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία και να προχωρήσουμε», ανέφερε και σημείωσε ότι «έχουμε μία ιστορική συνεδρίαση αύριο, γιατί η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια».
Αποχώρησε το ΚΚΕ
Αποχώρησε το KKE από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ωστόσο θα συμμετέχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ενώ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για τα 3 άρθρα.
Ο Εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «καρικατούρα» την διαδικασία, ενώ διαφώνησε και για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αντιπαράθεση υπήρξε ανάμεσα στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο. «Έχετε επιβάλλει δικτατορία, Δεν είστε κομματάρχης είστε Πρόεδρος Επιτροπής», είπε ο Π. Λαφαζάνης, διαμαρτυρόμενος ότι δεν του επιτρέπουν να μιλήσει – μάλιστα κάποια στιγμή του έκλεισαν και τα μικρόφωνα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Ο Π. Λαφαζάνης συνέχισε να διαμαρτύρεται λέγοντας ότι «δεν επιτρέπει ο λαός να κάνετε δικτατορία». «Λαφαζάνη», φώναξε ο Βουλευτής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής. Συνεχίζοντας ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αυτά που κάνετε δεν έχουν γίνει στις πιο σκοτεινές ημέρες. Ως άβουλα πιόνια θα ψηφίσετε. Αυτό εξευτελίζει τη Δημοκρατία, τη Βουλή. Διασύρει κάθε ίχνος δημοκρατικού θεσμού». «Έχουμε μία δικτατορία της τρόικας, μία παραδομένη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τη Βουλή ως διάτρητο φύλλο συκής. Εμείς αντιστεκόμαστε σε αυτές τις πρακτικές με όλες τις δυνάμεις και τα δημοκρατικά μέσα που έχουμε», είπε και κατέληξε: «δεν είμαστε ντεκόρ. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο. Δεν το αναγνωρίζουμε, δεν θα παράξει έννομα αποτελέσματα».
Ν/Σ έκτρωμα
«Τα μνημονιακό πολίτευμα που έχετε επιβάλει λέγεται δικτατορία της τρόικας. Είστε μέρος του κακοστημένου παιχνιδιού που υπονομεύει την Δημοκρατία κύριοι της συμπολίτευσης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
Ο Π. Λαφαζάνης απάντησε τον υπουργό Οικονομικών που έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», λέγοντας ότι αυτά που γίνονται με τις τράπεζες «έχουν ποινική διάσταση και ποινική ευθύνη». «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλήρωσε με το αίμα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για να αγοράσει τις μετοχές των τραπεζών για να ανακεφαλαιοποιηθούν και να «διασωθούν» οι τράπεζες, και έρχεστε να πείτε ότι έχει δικαίωμα να τις πουλήσει σε μικρότερη τιμή;», είπε ο Π. Λαφαζάνης και αναρωτήθηκε: «δεν είναι αυτό έγκλημα; Δεν έχει ποινική ευθύνη; Κάτω και από χρηματιστηριακή τιμή;». «Αυτό είναι μεγάλο έγκλημα», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε σειρά κοινωνικών ομάδων που πλήττονται: φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, περιπτεριούχοι, βιβλιοπώλες, ταξί, φορτηγά, βενζινάδικα κ.α.
Αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα είναι μνημείο καταστροφής για τη χώρα», υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης και δεσμεύθηκε ότι «αυτές τις διατάξεις θα τις πάρουμε πίσω» γιατί αποτελούν «ανοσιουργήματα σε βάρος λαού».
«Η φιλοσοφία της κυβέρνησης είναι απαξίωση της πολιτικής. Αν εμάς μας απαξιώνουν εσάς σας χλευάζουν. Σας θεωρούν πιόνια. Είναι η εικόνα μίας αυταρχικής κυβέρνησης που το μόνο που ξέρει είναι το κέντρο, η κυβέρνηση. Θα είναι μία μαύρη σελίδα στη Βουλή. Σηκώνω ψηλά τα χέρια», είπε και ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο για το γάλα ο Μ. Κασσής
Προειδοποίηση ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο για το γάλα αν δεν κατατεθεί η ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Πέμπτης, έκανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. «Αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και αύριο, να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω.
Οι ΑΝΕΛ
«Ξαναβλέπουμε ένα έργο που έχει παιχθεί στην Επιτροπή. Δηλαδή ότι το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς και πρόσθεσε: «το μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Στουρνάρας δεν το έχει δώσει καν στη δημοσιότητα. Εκείνος είχε το χρόνο επί 7 μήνες να προετοιμάσει τις θέσεις του, αλλά δεν δίνει το χρόνο στους Βουλευτές να προετοιμάσουν τις δικές τους».
«Βλέπουμε ένα θέατρο του παραλόγου να συνεχίζεται. Αλλά εδώ βάλατε στη φυλακή ένα Πρόεδρο κόμματος και Βουλευτές. Αυτό δεν μοιάζει με Κοινοβούλιο, μάλλον με τσίρκο μοιάζει εδώ μέσα», επεσήμανε ο Εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.
Κόντρα Γεωργιάδη - Παπαδημούλη
Προσωπική αντιπαράθεση είχαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Αφορμή ήταν η αναφορά του Δ. Παπαδημούλη στις τηλεπωλήσεις βιβλίων εκ μέρους του Αδ. Γεωργιάδη.
Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι ο Δ. Παπαδημούλης έχει καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ, και επομένως ο ίδιος εκπροσωπεί τον χώρο της εργασίας, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης το κεφάλαιο.
«Όπως το συνηθίζει, ο Αδ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επιθέσεις προσωπικές εναντίον σειράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά αφήνοντας ανοίκειους υπαινιγμούς ή διαστρεβλώνοντας θέσεις. Δεν θα του απαντήσω, απλώς υπενθυμίζω ότι είναι το πρόσωπο που έχει δηλώσει ότι σιχαίνεται τους κομμουνιστές και τους αριστερούς. Τέτοιες επιθέσεις από ένα πρόσωπο που έχει αυτές τις αντιλήψεις για μας είναι τίτλος τιμής», απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης.
«Εργάζομαι από τα 15 μου χρόνια και 1,5 εκατ. δεν αξιώθηκα να έχω», επέμεινε ο υπουργός.
Ασημίνα Ξηροτύρη
«Ακούστε κύριοι υπουργοί, δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο αυτή η ιστορία. Δεν έχετε εκλεγεί για να πράττετε έτσι συνεχώς», διαμαρτυρήθηκε η Εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη. «Η κυβέρνηση 7 μήνες δεν προετοιμάζεται για τα προαπαιτούμενα της δόσης και τα 2/3 του πολυνομοσχεδίου δεν είναι προαπαιτούμενα. Κάθε Υπουργείο βάζει μέσα ότι έχει και δεν έχει. Δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τον ελληνικό λαό ότι αυτές οι διατάξεις είναι προς το συμφέρον του. Μας φέρνετε σε πολύ δύσκολη θέση», υπογράμμισε και σημείωσε ότι «αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο κάνουμε νέο ξεκίνημα, είστε πολύ γελασμένοι. Απαξιώνετε πλήρως τους Βουλευτές, αλλά απαξιώνονται και οι πολίτες».
Νίκος Καραθανασόπουλος
«Είναι μία απαράδεκτη διαδικασία που είναι επαναλαμβανόμενη. Δεν προκύπτει από έκτακτο γεγονός, αλλά υποκρύπτει μία σκοπιμότητα. Η σκοπιμότητα είναι να καλύψει το εύρος της αντιλαϊκής επίθεσης και να μην προλάβει να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση», τόνισε ο Εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατική σας στάση», πρόσθεσε.
Πάρις Μουτσινάς
«Η κυβέρνηση εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα, ιδιωτικά», κατήγγειλε ο Εισηγητής της ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Πάρις Μουτσινάς, που σημείωσε: αισθανόμαστε ντροπή. Προσβάλλει τον δημοκρατικό μας πολιτισμό. Δυστυχώς η κυβέρνηση αποφασίζει και οι Βουλευτές εκτελούν, ενώ είναι το αντίθετο».
newsroom naftemporiki.gr