Το πρωτογενές πλεόνασμα και κυρίως το ύψος το οποίο θα διανεμηθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες περί τα τέλη Απριλίου βρίσκεται στη βάση των εν εξελίξει μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο ρεπορτάζ του naftemporiki.gr .
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, ο Πρωθυπουργός όλο το Σαββατοκύριακο βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ο προβληματισμός του Μαξίμου είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού για διανομή του 70% του πλεονάσματος, κάτι που μέχρι αυτή τη στιγμή φαντάζει απίθανο. Η αρχική απαίτηση της τρόικας έκανε λόγο για ένα ποσό περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να είναι κοντά σε συμφωνία σε ένα ποσό όχι πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια στην κυβέρνηση επιμένουν ότι και το ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διανεμηθεί σε αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις, όπως η αποπληρωμή υποχρεώσεων του δημοσίου ή θα καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2014, για παράδειγμα από δικαστικές αποφάσεις, θα διανεμηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κοινωνία, όπως έχει γράψει στο παρελθόν και το naftemporiki.gr.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου θέλει να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους δανειστές μας αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα με την ψυχολογία που δημιουργεί η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα είναι μεγάλο και ίσως γίνει ακόμη μεγαλύτερο αφού θα πρέπει να περάσει ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο σκούπα ή - κατά άλλους, γιατί το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη - δύο ή τρία νομοσχέδια.
Για τα θέματα του μίνι φορολογικού, το γάλα, τα φάρμακα, τις τράπεζες, το σπάσιμο της ΔΕΗ και πώληση του δικτύου και τα εργασιακά, ουδείς γνωρίζει την τύχη τους κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών στη Βουλή. Το μήνυμα του Μαξίμου στις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι ότι αν η χώρα μας δεν τα βρει με την τρόικα, τότε δεν θα εκταμιευθεί η δόση, οι αγορές θα εντείνουν την πίεση, δεν θα είναι εφικτή η έστω και συμβολικού χαρακτήρα, αλλά υψηλής νοηματοδοσίας, έξοδος στις αγορές και φυσικά μαζί τους και η όποια συζήτηση για την απομείωση του χρέους της χώρας μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ