Ινδονησία: Φετβά απαγορεύει τη θανάτωση άγριων ζώων

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 11:27
UPD:11:27
EPA/NIC BOTHMA

Παρότι πρόκειται για την πρώτη φετβά που απαγορεύει τη θανάτωση άγριων ζώων, δεν είναι η πρώτη φορά που μια θρησκευτική αρχή υποστηρίζει τη διατήρησή τους.

A- A A+

Οι λόγιοι και θρησκευτικοί ηγέτες του συμβουλίου ουλεμάδων της Ινδονησίας εξέδωσαν φετβά, δηλαδή θρησκευτική γνωμοδότηση, με την οποία απαγορεύουν τη θανάτωση απειλούμενων ειδών. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που κάποια θρησκευτική αρχή επικαλείται το Κοράνι για να κηρύξει απαγορευμένη - «χαράμ» - τη λαθροθηρία και το λαθρεμπόριο άγριων ζώων.

«Η φετβά αυτή εκδόθηκε για να δώσει μία εξήγηση, καθώς και καθοδήγηση, σε όλους τους μουσουλμάνους της Ινδονησίας για το πώς αντιμετωπίζει η Σαρία τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση των ζώων», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος και φυσικών πόρων του συμβουλίου των ουλεμάδων Χαγιού Πραμπόβο. Όπως ο ίδιος εξήγησε, η απόφαση ελήφθη λόγω της αυξανόμενης επαφής και των συγκρούσεων μεταξύ ανθρώπων και ζώων. «Υπάρχει ήδη νόμος που προστατεύει αυτά τα ζώα», αναγνώρισε ο ίδιος εκτιμώντας ότι, οι άνθρωποι παραβιάζουν τους κυβερνητικούς νόμους, όμως δεν μπορούν να αποφύγουν «το νόμο του θεού».

Παρότι πρόκειται για την πρώτη φετβά που απαγορεύει τη θανάτωση άγριων ζώων, δεν είναι η πρώτη φορά που μια θρησκευτική αρχή υποστηρίζει τη διατήρησή τους. Ωστόσο, η απόφαση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του γεγονότος ότι στην πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα απαντάται μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μοναδικών ζώων και φυτών παγκοσμίως. Η Ινδονησία αποτελεί κορυφαία εξαγωγό ξυλείας και φοινικέλαιου, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και έξαρση της λαθροθηρίας ελεφάντων και ρινόκερων.

«Θεωρούμε σωστή κίνηση την αναγνώριση αυτών των προβλημάτων από το συμβούλιο των ουλεμάδων, καθώς έρχεται να προστεθεί στα νομικά εργαλεία που έχουν ήδη επιστρατευθεί από την κυβέρνηση», δήλωσε εκπρόσωπος του WWF, το οποίο ζητούσε τη στήριξη του συμβουλίου. Πρόσθεσε πάντως ότι η απώλεια των βιοτόπων εξαιτίας της αποψίλωσης ή η λαθροθηρία είναι προβλήματα που «απαιτούν επιπρόσθετη στήριξη, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και από άλλες χώρες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή