ΗΠΑ: 350.000 δολάρια για... μια άδεια θανάτωσης μαύρου ρινόκερου

Εν μέσω διαδηλώσεων
Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 15:13
REUTERS/STAFF

Στόχος της δημοπρασίας, σύμφωνα με τη λέσχη, ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την προστασία του απειλούμενου ρινόκερου.

A- A A+

Μια αμφιλεγόμενη δημοπρασία διοργανώθηκε στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη σκιά διαδηλώσεων, η Λέσχη Σαφάρι της πόλης δημοπράτησε μια άδεια για τη θανάτωση ενός απειλούμενου μαύρου ρινίκερου στη Ναμίμπια. Ο πλειοδότης, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατέβαλε 350.000 δολάρια για την απόκτησή της.

Στόχος της δημοπρασίας, σύμφωνα με τη λέσχη, ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την προστασία του απειλούμενου ρινόκερου. Εκπρόσωπός της διευκρίνισε ότι ο ρινόκερος που θα επιτραπεί στο νικητή να θανατώσει είναι αρσενικός, ηλικιωμένος και ανίκανος να αναπαραχθεί. Υποστήριξε ότι το ζώο επρόκειτο ούτως ή άλλως να θανατωθεί, καθώς είχε αρχίσει να γίνεται επιθετικό απέναντι σε άλλα ζώα.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό κέντρο του Ντάλας, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, καθώς την ίδια ώρα δεκάδες μέλη οργανώσεων για την προστασία των ζώων είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, το FBI ανακοίνωσε ότι διερευνά απειλητικά μηνύματα εναντίον των μελών της λέσχης.

Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός αφρικανικών μαύρων ρινόκερων στην άγρια φύση αριθμεί πλέον 4.000 μέλη, εκ των οποίων μόλις 1.800 ζουν στη Ναμίμπια. «Αυτή η δημοπρασία λέει στον κόσμο ότι ένας Αμερικανός θα πλήρωνε όσο-όσο για να σκοτώσει αυτό το είδος», δήλωσε στο Associated Press ο Τζέφρι Φλόκεν, διευθυντής του αμερικανικού παραρτήματος του Διεθνούς Ταμείου για την Προστασία των Ζώων (IFAW). «Είναι σαν να μετατρέπουμε σε θέαμα τη θανάτωση ενός απειλούμενου είδους.»

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η ίδια η κυβέρνηση της Ναμίμπια βγάζει σε δημοπρασία τρεις έως πέντε άδειες για τη θανάτωση ρινόκερων, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια άδεια δημοπρατήθηκε εκτός της χώρας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή