90 τόνους ελεφαντόδοντου θα καταστρέψει η Τανζανία

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014 18:31
UPD:18:31
REUTERS/JAMES AKENA

Η ραγδαία αύξηση των ρυθμών θανάτωσης αποδίδεται στην εκτίναξη της ζήτησης για ελεφαντόδοντο, κυρίως στην Κίνα, όπου τέτοια προϊόντα θεωρούνται σύμβολο οικονομικής ισχύος (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Την απόφασή της να καταστρέψει τα τεράστια αποθέματα ελεφαντόδοντου που διαθέτει ανακοίνωσε η Τανζανία, λίγες ημέρες μετά από την υπογραφή ιστορικής συμφωνίας για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων από άγρια ζώα. Ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Τανζανία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά τη θανάτωση των ελεφάντων της.

Η σημαντική απόφαση ανακοινώθηκε λίγες εβδομάδες αφότου Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα κατέστρεψαν από έξι τόνους κατασχεθέντος ελεφαντόδοντου. Οι ποσότητες αυτές, ωστόσο, ωχριούν μπροστά στο απόθεμα εκτιμώμενου βάρους 90 τόνων της Τανζανίας, η αξία του οποίου εκτιμάται σε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι σήμερα, οι αρχές της αφρικανικής χώρας υποστήριζαν ότι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ελεφαντόδοντου που έχει κατασχεθεί είναι η πώληση ή δημοπράτησή του, προκειμένου τα χρήματα να αξιοποιηθούν σε εκστρατείες και προγράμματα για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας, π.χ. με την πρόσληψη περισσότερων φυλάκων στις προστατευόμενες περιοχές.

«Σύντομα θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε υψηλής τεχνολογίας μέσα παρακολούθησης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλα μας τα εθνικά πάρκα για να προστατεύσουμε τόσο τους ελέφαντες όσο και τα υπόλοιπα ζώα που γίνονται στόχος στη χώρα, όπως είναι τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζακάγια Κικουέτε προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα αποδώσουν μόνο εάν επιβληθεί πλήρης απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντόδοντου στην ευρύτερη περιοχή και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αξιωματούχοι της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CITES) έδωσαν στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία μόνο το 2012, λαθροκυνηγοί σκότωσαν 22.000 ελέφαντες σε 27 αφρικανικές χώρες. Προειδοποίησαν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, η ήπειρος κινδυνεύει να χάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της, κάτι που σημαίνει ότι το ζώο κινδυνεύει με αφανισμό σε ορισμένες περιοχές.

Η ραγδαία αύξηση των ρυθμών θανάτωσης αποδίδεται στην εκτίναξη της ζήτησης για ελεφαντόδοντο, κυρίως στην Κίνα, όπου τέτοια προϊόντα θεωρούνται σύμβολο οικονομικής ισχύος, παρά τη διεθνή απαγόρευση που έχει τεθεί σε ισχύ από το 1989. Αποτέλεσμα: ένα κιλό να πωλείται στη μαύρη αγορά προς πάνω από 1.500 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή