Η τήξη των πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό τον καθιστά... όλο και σκοτεινότερο, με αποτέλεσμα λιγότερη θερμότερη από τον ήλιο να αντανακλάται στο διάστημα και περισσότερη να απορροφάται από τη γη, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Όπως επισημαίνουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η πλεονάζουσα ενέργεια που απορροφάται εξαιτίας της τήξης των πάγων είναι τόσο μεγάλη που ανέρχεται περίπου στο εν τέταρτο της ποσότητας που απορροφάται λόγω της ιδιότητας του διοξειδίου του άνθρακα να εγκλωβίζει θερμότητα.
Μετρώντας την ποσότητα ηλιακού φωτός που διέφυγε στο διάστημα, οι επιστήμονες του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Scripps της Καλιφόρνια είδαν ότι μεταξύ 1979 και 2011 ο Αρκτικός Ωκεανός έγινε 8% σκοτεινότερος. «Βασικά, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας», εξήγησε μιλώντας στο Associated Press ο κλιματολόγος του ιδρύματος Ίαν Άιζενμαν προσθέτοντας ότι η «συνδρομή» της Αρκτικής στην υπερθέρμανση αυτήν την περίοδο είναι«σημαντικά υψηλότερη» απ’ όσο έδειχναν τα κλιματικά μοντέλα σε άλλες μελέτες.
Ο Άιζενμαν διευκρίνισε ότι ο πάγος που καλύπτεται με χιόνι αντανακλά πολύ περισσότερη θερμότητα σε σχέση με το σκοτεινό, ανοιχτό ωκεανό που το αντικαθιστά όταν λιώνει. Καθώς όλο και περισσότερο ηλιακό φως «βλέπει» τον ωκεανό, το νερό θερμαίνεται και ο πάγος αργεί όλο και περισσότερο να ξανασχηματιστεί το φθινόπωρο.
Τα ευρήματα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνουν για πρώτη φορά μέσω άμεσης παρατήρησης με δορυφόρους μια θεωρία μισού αιώνα, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας είναισ μεγαλύτερη στην Αρκτική απ’ ό,τι σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, λόγω της απώλειας του θαλάσσιου πάγου.