Ανταρκτική: Μη αναστρέψιμη η τήξη του παγετώνα του Πάιν Άιλαντ

Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 10:25
UPD:10:25
EPA/NASA/DMS / HANDOUT

Ο παγετώνας του Πάιν Άιλαντ είναι μία από τις βασικές οδούς ροής πάγου από την Ανταρκτική στον ωκεανό.

A- A A+

Ο παγετώνας του Πάιν Άιλαντ, μια τεράστια μάζα πάγου της Ανταρκτικής, δεν έχει πλέον πιθανότητες ανάκαμψης και η πλήρης τήξη του θα μπορούσε μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να ανεβάσει κατά ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, εκτιμούν επιστήμονες γράφοντας στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Οι υπολογισμοί των ειδικών από το πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής κ.α.,  έδειξαν ότι η γραμμή, όπου ο πάγος του Πάιν Άιλαντ συναντάται με την επιπλέουσα παγοκρηπίδα που αποτελεί προέκτασή του, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 10 χιλιόμετρα την τελευταία δεκαετία. Όπως εξηγούν, η γραμμή αυτή βρίσκεται σε τροχιά υποχώρησης 40 χιλιομέτρων, σημείο στο οποίο η τήξη θα θεωρείται και επίσημα μη αναστρέψιμη.

Ο παγετώνας του Πάιν Άιλαντ είναι μία από τις βασικές οδούς ροής πάγου από την Ανταρκτική στον ωκεανό. Καθώς η κορυφή του λιώνει και λεπταίνει, όλο και περισσότερος πάγος καταλήγει στη θάλασσα. Ο παγετώνας χάνει περίπου 20 δισεκατομμύρια τόνους πάγου το χρόνο, όμως με τη βοήθεια μοντέλων, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι ετήσιες απώλειες θα φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια τόνους.

EPA/NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, AND U.S./JAPAN ASTER SCIENCE TEAM

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, η τήξη πάγου στην Ανταρκτική ανεβάζει κάθε χρόνο τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 0,02 εκατοστά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

«Είδαμε αφενός ότι όλο και περισσότερος πάγος ρέει από τον παγετώνα στον ωκεανό και αφετέρου ότι ρέει ταχύτερα προς τη γραμμή διαχωρισμού μεταξύ του σταθερού και του επιπλέοντος πάγου», δήλωσε ο Δρ. Χίλμαρ Γούντμουντσον από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής. «Ο παγετώνας του Πάιν Άιλαντ παρουσιάζει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες μεταβολές σε αυτήν την περιοχή, όμως η αστάθειά του θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το παγοκάλυμμα της Δυτικής Ανταρκτικής.»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, η τήξη πάγου στην Ανταρκτική ανεβάζει κάθε χρόνο τη στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 0,02 εκατοστά, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Πέρυσι, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή εξέφρασε την «ισχυρή πεποίθηση ότι τα παγοκαλύμματα στη χερσόνησο της Ανταρκτικής παραμένουν σε μια μακροπρόθεσμη τροχιά υποχώρησης και μερικής κατάρρευσης, η οποία άρχισε πριν από δεκαετίες.»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή