Η συμφωνία του Ιουνίου του 2012, στη λεγόμενη «Γενεύη 1», θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, τόνισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για το συριακό Λαχντάρ Μπραχίμι.
Στις συνομιλίες πρέπει να εμπλακούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τόσο το Ιράν, όσο και οι Κούρδοι της Συρίας και η εσωτερική αντιπολίτευση, συμπλήρωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελβετία για τη Ρωσία.
Οι δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι την Παρασκευή, οπότε και αρχίζει η κύρια φάση των διαπραγματεύσεων της «Γενεύης 2», με τις απευθείας συνομιλίες συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Οι συνομιλίες, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, θα διαρκέσουν περίπου επτά ημέρες.
Ελπίδα υπάρχει, αλλά είναι αμυδρή, σημειώνει η γαλλική διπλωματία, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της διάσκεψης.
Σφοδρή επίθεση κατά του καθεστώτος Άσαντ εξαπέλυσε νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι το καθεστώς προσπαθεί να διαστρέψει την αλήθεια και χρησιμοποιεί τη στέρηση φαγητού και νερού ως πολεμικό μέσο σε εμπόλεμες ζώνες.
Έληξαν λίγο μετά τις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος οι εργασίες της πρώτης ημέρας της διεθνούς διάσκεψης για το συριακό, γνωστής ως «Γενεύη 2». Κλείνοντας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κάλεσε τις δύο πλευρές του συριακού εμφυλίου να εργαστούν ειλικρινά στην κατεύθυνση λύσης και ειρήνευσης.
Τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τις κατηγορίες περί βασανισμού κρατουμένων από πλευράς των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας ζήτησε το απόγευμα της Τετάρτης ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμάντ Τζάρμπα.
Χιλιάδες Σύροι θα πληρώσουν το τίμημα μιας ενδεχόμενης αποτυχίας των ειρηνευτικών συνομιλιών, τόνισε μιλώντας στο Μοντρέ ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας επέρριψε «συγκεκριμένη ευθύνη» στην κυβέρνηση της Δαμασκού και σημείωσε ότι έχει το μεγαλύτερο βάρος για τη λήξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα.
Στις νοτιότερες συνοικίες του Χαλεπίου, εξάλλου, συνεχίζονται οι μάχες του «εσωτερικού εμφύλιου» των σύρων ανταρτών, μεταξύ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε και μετριοπαθέστερων ισλαμιστών, οι οποίοι ανήκουν στο Ισλαμικό Μέτωπο.
Μετά από ένα χρόνο το διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπίου λειτούργησε ξανά την Τετάρτη, σε μία εξέλιξη η οποία προβάλλεται από την κυβέρνηση της Συρίας ως μεγάλη νίκη της εναντίον των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη έγινε δυνατή αφού ο συριακός στρατός εξασφάλισε τον έλεγχο όλης της γύρω από το αεροδρόμιο περιοχής.
Δπλωματικές πηγές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο η απόσταση των δύο πλευρών της συριακής διαμάχης μπορεί να γεφυρωθεί έστω και κατ' ελάχιστον.
Οι αντεγκλήσεις μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ και του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δείχνουν την ένταση η οποία επικρατεί στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη η οποία άρχισε την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας, σημειώνει το πρακτορείο Associated Press.
Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε την Τετάρτη «πολιτικοποιημένη" την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη και έκανε λόγο για βασανιστήρια και εκτελέσεις από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται κατηγορηματικά την αυθεντικότητα της έκθεσης», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτών συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής διάσκεψης η οποία άρχισε την Τετάρτη στο Μοντρέ της Ελβετίας. Συγκρούσεις καταγράφηκαν σε προάστια της Δαμασκού, στην Νταράα στο νότο, στο Ιντλίμπ και στο Χαλέπι στο βορρά, καθώς και στην Χομς της κεντρικής Συρίας.
Η δημόσια τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε την ομιλία του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα προβάλλοντας ταυτόχρονα εικόνες από τα «τρομοκρατικά εγκλήματα» τα οποία έχουν διαπραχθεί στη χώρα από τους αντάρτες.
Ο πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για την επιτυχία της διάσκεψης στο Μοντρέ, απευθύνοντας έκκληση «να τερματισθούν οι βιαιότητες και η σύγκρουση» ενώπιον 13.000 πιστών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης, δήλωσε πως «αυτές τις ημέρες δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα».
«Ωστόσο ήδη υπήρξε μια μικρή πρόοδος», καθώς είναι η πρώτη φορά που τα μέρη που είναι παρόντα στη Συρία κάθονται «μέσα στην ίδια αίθουσα», πρόσθεσε.
Για προδότες και πράκτορες οι οποίοι πληρώνονται από δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν τη Συρία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αναφερόμενος στους εξεγερμένους της συριακής αντιπολίτευσης.
Επίσης επιτέθηκε προσωπικά στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας τον ότι ισλαμιστικές οργανώσεις τις οποίες εξόπλισε και χρηματοδότησε η Τουρκία πιθανά να στραφούν τώρα εναντίον της.
Οι δηλώσεις του κ. Ζούμπι έγιναν στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου και διεξάγονται τα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2».
Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν πρόκειται να παραιτηθεί, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομράν Αλ Ζούμπι.
Στην αποχώρηση των λιβανέζων σιιτών μαχητών της Χεζμπολάχ, αλλά και των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης από τη Συρία, όπου και μάχονται με την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ, είχε ζητήσει νωρίτερα η Σαουδική Αραβία.
Στην ανάγκη να ανοίξουν δίοδοι για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους στάθηκαν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, όσο και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.
Να συμφωνήσει ότι ο πρόεδρος Άσαντ θα αποχωρήσει σε κάθε περίπτωση ζήτησε από την κυβερνητική αντιπροσωπεία της συρίας ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αχμέντ Τζάρμπα. Από την πλευρά της, η Δαμασκός σημειώνει ότι ο σύρος πρόεδρος είναι ο μόνος νόμιμος ηγέτης της Συρίας.
«Εσείς μένετε στη Νέα Υόρκη, εγώ μένω στη Συρία», φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον γ.γ. του ΟΗΕ, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών, αρνούμενος να εγκαταλείψει το βήμα του ομιλητή και ζητώντας περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τη «συριακή θέση».
Επικριτικός για τον κ. Μουάλεμ ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος σημείωσε ότι έκανε χρήση του βήματος για να επιτεθεί σε άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη.
Εμπρηστική χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ κατά την έναρξη της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2», στο Μοντρέ της Ελβετίας. «Αντί για ένα θετικό όραμα για το μέλλον της Συρίας, η συριακή διπλωματία επέλεξε την εμπρηστική ρητορική», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Τζεν Πσάκι.
«Δεν ήταν δική μας απόφαση να καταφύγουμε στα όπλα, σε αυτή την επιλογή μας εξώθησε το καθεστώς της Δαμασκού», ανέφερε ο ηγέτης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.
Τη θέση της συριακής κυβέρνησης ότι μόνον ο λαός της Συρίας έχει δικαίωμα να αποπέμψει από το αξιώμά του τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ επανέλαβε ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ απευθυνόμενος στον αμερικανο ομόλογό του Τζον Κέρι.
Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ρόλος για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ούτε για όλους όσους «έχουν βάψει τα χέρια τους στο αίμα» στη μελλοντική Συρία, σημείωσε επιπλέον ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Σαούντ Αλ Φεϊζάλ.
Να μην χαθεί από τα μάτια των συμμετεχόντων στη διάσκεψη ο στόχος για πολιτική μετάβαση στη Συρία κάλεσε από την πλευρά της η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να απογοητεύσουμε το συριακό λαό για μία ακόμη φορά».
Η συριακή κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την ανάδυση τρομοκρατικών οργανώσεων εντός της χώρας, σημείωσε στη δική του ομιλία στη διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Για εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ τα οποία προσιδιάζουν σε εκείνα του γερμανικού ναζιστικού καθεστώτος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε λόγο ο ηγέτης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού των Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων Αχμέντ Τζάρμπα, κατά την ομιλία του στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη. Σημείωσε παράλληλα ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης πρέπει να υπογράψει άμεσα την αποδοχή της Γενεύης 1 του Ιουνίου του 2012, γεγονός που, όπως σημείωσε ο κ. Τζάρμπα, θα σημάνει την αποχώρηση Άσαντ υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης.
«Κανένας δεν μπορεί να παράσχει ή να αποσύρει τη νομιμοποίηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ παρά μόνον οι ίδιοι οι Σύροι. Είναι δικαίωμά τους και καθήκον τους», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ κατά την ομιλία του στη διάσκεψη «Γενεύη 2».
Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να στέλνει όπλα στη Συρία και να υποστηρίζει την τρομοκρατία, απηύθυνε έκκληση για άρση των κυρώσεων και προειδοποίησε ότι ο πόλεμος «δε θα σταματήσει στη Συρία, αλλά θα επηρεάσει όλες τις γειτονικές χώρες».
Έκκληση στους «εξωτερικούς παράγοντες» της συριακής κρίσης να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Δαμασκού απηύθυνε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Κάλεσε ακόμη τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα εθνικό διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Ιράν, το οποίο δεν παίρνει μέρος στη διάσκεψη, «πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο».
Ο κ. Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση δεν θα είναι εύκολες ούτε γρήγορες, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευθύνη».
Στη δική του ομιλία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.
Ο κ. Κέρι πρόσθεσε ότι ο κ. Άσαντ δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και εκτίμησε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια «σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση».
Τη βεβαιότητα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφύλιου στη Συρία θα αποτύχουν εξέφρασε νωρίτερα το πρωί ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, η χώρα του οποίου αποκλείστηκε τελικά από τη διάσκεψη «Γενεύη 2».
Όπως είπε, εξαιτίας της έλλειψης «παικτών με επιρροή» αμφιβάλλει για την επιτυχία της διάσκεψης στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για την ικανότητά της να επιλύσει τη συριακή κρίση.
«Η "Γενεύη 2" έχει ήδη αποτύχει, πριν καν αρχίσει», πρόσθεσε ο κ. Ρουχανί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.
«Ύστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 εκπροσώπων χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ και της αντιπολίτευσης.
Την έναρξη των εργασιών της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία έκανε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.