Άρχισαν οι εργασίες της «Γενεύης 2»

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 10:30
UPD:11:35
REUTERS/JAMAL SAIDI

Μέτρα ασφαλείας της ελβετικής αστυνομίας γύρω από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, στο Μοντρέ της Ελβετίας.

A- A A+

Την έναρξη των εργασιών της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη 2» για τη Συρία στο Μοντρέ της Ελβετίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Κάλεσε της δύο πλευρές να συμμετάσχουν στις συνομιλίες με σοβαρότητα και υποστήριξε ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά όχι ανυπέρβλητες. 

«'Υστερα από περίπου τρία επώδυνα χρόνια συγκρούσεων και δεινών στη Συρία, η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ελπίδας», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον περίπου 40 εκπροσώπων χωρών και οργανισμών, μεταξύ των οποίων  οι αντιπροσωπείες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και της αντιπολίτευσης.

Η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης έφθασε με καθυστέρηση στο χώρο της διάσκεψης και δεν ήταν παρούσα όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ κήρυξε την έναρξη των εργασιών.

Ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, σημειώνοντας: «Ο Λαβρόφ και ο Κέρι εργάστηκαν μαζί μου, καθώς και με πολλούς άλλους εταίρους για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα».

Κέρι: «Όχι» σε συμμετοχή του Άσαντ σε μεταβατική κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS

Στη δική του ομιλία ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-'Ασαντ δεν μπορεί να συμμετέχει σε μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία.

Ο κ. Κέρι πρόσθεσε ότι ο 'Ασαντ δεν θα έχει ποτέ πια νομιμοποίηση για να κυβερνήσει και εκτίμησε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη του Μοντρέ θα είναι μια «σκληρή και περίπλοκη διαπραγμάτευση».

Λαβρόφ: Να τερματιστεί η τραγική σύρραξη

Έκκληση στους «εξωτερικούς παράγοντες» της συριακής κρίσης να μην αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Δαμασκού απηύθυνε ο  ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Κάλεσε ακόμη τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ένα εθνικό διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Ιράν, το οποίο δεν παίρνει μέρος στη διάσκεψη, «πρέπει να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διάλογο».

Ο κ. Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση δεν θα είναι εύκολες ούτε γρήγορες, κάνοντας λόγο για «ιστορική ευθύνη».

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε τέλος ότι κύριος στόχος της ειρηνευτικής διάσκεψης στο Μοντρέ είναι «να δοθεί ένα τέλος στην τραγική σύρραξη» και να αποτραπεί η επέκτασή της σε άλλες χώρες της περιοχής.

Ροχανί: Η «Γενεύη 2» έχει αποτύχει, πριν καν αρχίσει

Πάντως, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, η χώρα του οποίου αποκλείστηκε τελικά από τη διάσκεψη, δήλωσε βέβαιος ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα αποτύχουν.

Όπως είπε, εξαιτίας της έλλειψης «παικτών με επιρροή» αμφιβάλλει για την επιτυχία της διάσκεψης στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και για την ικανότητά της να επιλύσει τη συριακή κρίση. 

«Η "Γενεύη 2" έχει ήδη αποτύχει, πριν καν αρχίσει», πρόσθεσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA. 

EURONEWSGREEK

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προχώρησε σε ανάκληση της πρόσκλησης που είχε απευθύνει στην Τεχεράνη για συμμετοχή στη διάσκεψη, μετά από το τελεσίγραφο της συριακής αντιπολίτευσης ότι θα απέχει από τις συνομιλίες αν σε αυτές εκπροσωπηθεί το Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή