Ένα εμβόλιο για την αντιμετώπιση της υπέρτασης που θα χορηγείται δύο φορές τον χρόνο, απαλλάσσοντας τους ασθενείς από τα χάπια που πρέπει να παίρνουν κάθε μέρα, ανέπτυξαν επιστήμονες στην Ιαπωνία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα δημιούργησαν ένα εμβόλιο που καταστέλλει τη δράση της ορμόνης αγγειοτενσίνης ΙΙ, που ευθύνεται για την αύξηση της πίεσης. Το εμβόλιο περιέχει τμήματα από το DNA της ορμόνης, η οποία ενισχύει τη σύσπαση των μυών και αυτή με τη σειρά της τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο αυξάνεται η πίεση στα τοιχώματά τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σοβαρά ο κίνδυνος προσβολής από εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.
Ωστόσο, το εμβόλιο εμποδίζει τα παραπάνω, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό ώστε να παράγει αντισώματα που μπλοκάρουν τη δράση της αγγειοτενσίνης ΙΙ.
Μέχρι στιγμής το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια και οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για πολύ καλά αποτελέσματα, αφού μειώθηκαν τα επίπεδα της υπέρτασης και διατηρήθηκαν χαμηλά για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Οι κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου θα ξεκινήσουν περίπου σε δύο χρόνια και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν είναι εξίσου καλά θα βοηθήσουν σημαντικά τους ασθενείς, αφού θα καταργήσουν την ανάγκη για καθημερινή χορήγηση χαπιών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καταστολή της αγγειοτενσίνης ΙΙ δεν θα προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό, καθώς η παραγωγή της δεν έχει παρουσιάσει κάποια απαραίτητη επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.