«Η ψυχή μου δεν βρήκε ακόμη τη γαλήνη της. Σαν τη γάτα που θέλει να γεννήσει και τρέχει σε όλες τις γωνιές του σπιτιού, στα συρτάρια, στις ντουλάπες, κάτου από τα κρεβάτια και πουθενά δεν χαίρεται, γιατί μέσα της είναι βαριά αγωνία, το ανομολόητο δέος - έτσι τρέχω από βουνό σε βουνό και ψάχνω πού να γεννήσω». Αυτά γράφει, από το Γκρίντελβαλντ της Ελβετίας, ο Νίκος Καζαντζάκης στον έμπιστο φίλο και δικηγόρο του, Γιάννη Αγγελάκη (1881-1969), τον πατέρα της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ.
Η επιστολή, η οποία χρονολογείται στις 5 Οκτωβρίου του 1917, είναι μία από τις πρώτες επιστολές του κρητικού συγγραφέα στον Αγγελάκη που περιλαμβάνονται στην έκδοση «Επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη προς την οικογένεια Αγγελάκη», την οποία το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη παρουσιάζει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο, Αθήνα).
Στην παρουσίαση, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, και η διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη, κα Νίκη Σταύρου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Βαρβάρα Τσάκα, διευθύντρια του Μουσείου Καζαντζάκη, ενώ, στην παρουσίαση θα παρευρεθούν και οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (ποιήτρια), Έρη Σταυροπούλου (Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Θανάσης Αγάθος (Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, επιμελητής της έκδοσης).
74 ανέκδοτες επιστολές και καρτ-ποστάλ
Το βιβλίο περιλαμβάνει 74 ανέκδοτες επιστολές και καρτ-ποστάλ του μεγάλου συγγραφέα προς τον δικηγόρο και αφοσιωμένο φίλο του, Γιάννη Αγγελάκη και την οικογένειά του. Τις επιστολές δώρισε στο Μουσείο η κόρη του Αγγελάκη, γνωστή σε όλους ποιήτρια και βαφτισιμιά του Καζαντζάκη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία υπογράφει και τον πρόλογο της έκδοσης.
Την εισαγωγή, τα σχόλια και το σύνολο της έκδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συγκατάθεση των εκδόσεων Καζαντζάκη, επιμελήθηκε ο Θανάσης Αγάθος. Ως «πολύχρωμα, αποκαλυπτικά και απολαυστικά σπαράγματα ζωής» χαρακτηρίζει τις επιστολές ο επιμελητής της έκδοσης, που «φέρνουν στην επιφάνεια πολλές ανθρώπινες στιγμές του δημιουργού του Ζορμπά: τις περιπλανήσεις του στην Ευρώπη, την οικονομική ανασφάλεια, τις διενέξεις του με εκδότες όπως ο Δημητράκος και ο Ελευθερουδάκης, την πολιτική του δράση, τις σχέσεις με τις δύο συζύγους του, τη Γαλάτεια και την Ελένη, την επιθυμία του να αναζητήσει αραξοβόλι στην Αίγινα, την οριστική εγκατάστασή του στη Γαλλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη σχέση του με τη βαφτισιμιά του και κατοπινή σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ».
naftemporiki.gr