Παρά τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες, η διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ) παρουσίασε το νέο της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα μιούζικαλ, μια όπερα, φιλοξενίες νέων θεατρικών ομάδων, πρωτοποριακές μουσικές και συναυλίες, με νέους αλλά και παλαιότερους καθιερωμένους ήδη δημιουργούς.
Το πρόγραμμα του ΟΜΜΘ, που παρουσίασε σήμερα ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, περιλαμβάνει 44 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων.
«Είμαι υπέρ της - όσο είναι δυνατό - μείωσης των τιμών των εισιτηρίων αλλά όχι των... δωρεάν εισιτηρίων. Το... τζάμπα ευτελίζει το καλλιτεχνικό προϊόν. Πρέπει ο θεατής να θέλει πολύ να δει μια μουσική παράσταση, να είναι αποφασισμένος να πληρώσει γι’ αυτή κι όχι να την παρακολουθεί γιατί... “ε, τζάμπα είναι”...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.
«O Καρυοθραύστης» ανοίγει τη νέα περίοδο
Η αυλαία των εκδηλώσεων της νέας περιόδου στο Μέγαρο θα ανοίξει το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, με την προβολή του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι, «O Καρυοθραύστης», από το Royal Opera House του Λονδίνου (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Από τις 17 Ιανουαρίου και για δέκα μόνο παραστάσεις (17, 18, 19, 24, 25 και 26 Ιανουαρίου) τη σκυτάλη στη σκηνή του Μεγάρου παίρνει η αθηναϊκή επιτυχία του χειμώνα, «Καμπαρέ», σε σκηνοθεσία, χορογραφία και σκηνογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου και με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Λιγνάδη, Μαρία Ναυπλιώτου, Τάνια Τσανακλίδου, Μιχάλη Μητρούση, Παναγιώτη Μπουγιούρη και 25 ακόμη ηθοποιούς, χορευτές και μουσικούς.
Στις 12 Φεβρουαρίου ακολουθεί το μυθικό μιούζικαλ «Cats» - δημιουργία του κορυφαίου συνθέτη Άντριου Λόυντ Βέμπερ, ενώ το τρίτο μιούζικαλ που θα φιλοξενηθεί στη σκηνή του Μεγάρου την ίδια περίοδο (από τις 5 Μαρτίου) είναι η μουσικο - θεατρική «συνύπαρξη» δυο σπουδαίων γυναικών της ελληνικής μουσικής, της Μαρινέλλας και της Σοφίας Βέμπο.
Προβολές και αναμεταδόσεις μεγάλων παραγωγών
Το εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου θα υπάρχει και σειρά προβολών - αναμεταδόσεων μεγάλων μουσικών και χορευτικών παραγωγών («Καρυοθραύστης», «Ζιζέλ», «Ωραία Κοιμωμένη» κ.ά.) από μεγάλες μουσικές αίθουσες του εξωτερικού, ενώ θα συμπεριληφθεί και η όπερα δωματίου «Albert Herring» (1947) του Britten, γραμμένη για 13 τραγουδιστές και 12 όργανα (στις 7, 8, 10 και 12 Μαρτίου).
«Ελάτε μαζί μας να ακούσετε σπουδαία μουσική να ερμηνεύεται με πολύ πάθος, σ’ ένα θαυμάσιο χώρο στην καρδιά μιας σπουδαίας πόλης», είναι το σύνθημα για τη συναυλία που θα δώσει στο Μέγαρο στις 18 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Ορχήστρα Νέων της ενωμένης Ευρώπης - μια που η Θεσσαλονίκη είναι για το 2014 η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα Νεολαίας. Φιλοξενία νέων θεατρικών σχημάτων
Νέος θεσμός για το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι και η φιλοξενία νέων θεατρικών σχημάτων στο χώρο του φουαγιέ του δεύτερου κτηρίου. Στο πλαίσιο του νέου θεσμού, στις 4, 5, 6, 10, 11 και 12 Απριλίου θα επαναληφθεί το θεατρικό έργο «Mea Culpa» (θεατρικό κείμενο του Κωνσταντίνου Ρόδη) αλλά και το θεατρικό έργο του Δ. Κεχαΐδη «Δάφνες και Πικροδάφνες» από τη θεατρική ομάδα του Φυσικού τμήματος του ΑΠΘ, με τίτλο «μετά τα φυσικά» (16 και 17 Μαΐου).
Ιδιαίτερη και σε πανελλήνια πρώτη συνύπαρξη συμφωνικής και βυζαντινής μουσικής είναι η πασχαλινή συναυλία (Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου) που παρουσιάζει δύο διαφορετικές προσεγγίσεις του Θείου στον ίδιο χώρο και χρόνο. Στο πρώτο μέρος, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία Αποφοίτων του Κολεγίου «Ανατόλια», υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, θα παρουσιάσουν το «Ρέκβιεμ» του Anton Bruckner ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Κώστας και ο Δημήτρης Πρατσινάκης θα αναδείξουν τη μαγεία της βυζαντινής λατρευτικής μουσικής μέσα από τις επιρροές της στο ελληνικό τραγούδι.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί επίσης το Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών στις 9, 11, 12 και 13 Απριλίου (με την υποστήριξη φέτος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014).
naftemporiki.gr