Διαθεσιμότητα – χρηματοδότηση κυριάρχησαν στην 74η σύνοδο των πρυτάνεων

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 23:19
UPD:23:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της 74ης Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. Ελληνικών Πανεπιστημίων.

A- A A+

Τα φλέγοντα θέματα, όπως η διαθεσιμότητα, η χρηματοδότηση και άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, αλλά και ο προβληματισμός για το ΕΚΠΑ, ήταν  αυτά που κυριάρχησαν κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 74ης Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του, ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος αναφέρθηκε στους «μειωμένους προϋπολογισμούς μέχρι και 60% την τελευταία τριετία» και στα προβλήματα λειτουργίας που δημιουργεί η εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε οκτώ ιδρύματα.

Η εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση κι όχι ως δαπάνη, είπε και υποστήριξε ότι παραπομπή στο πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ, όχι μόνο δεν έφερε «καταλαγή» και άνοιγμα του πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα έριξε «λάδι στη φωτιά» ζητώντας μάλιστα την ανάκληση της.

Αναφορικά με τον κίνδυνο να χαθεί το εξάμηνο στο ΕΚΠΑ, ο κ. Μυλόπουλος είπε ότι ακόμη κι αν δε χαθεί αυτό θα υπάρξουν πολλά χαμένα εξάμηνα στο μέλλον για τα πανεπιστήμια, αν δε λυθούν προβλήματα.

«Πρέπει να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί» είπε.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, χαρακτήρισε «τουλάχιστον λάθος» την παραπομπή στο πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Όσον αφορά στο πανεπιστήμιό του τόνισε ότι ο διάλογος με το υπουργείο έστω και καθυστερημένα τακτοποίησε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνης προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Ωστόσο, μιλώντας στη σύνοδο που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, τόνισε ότι το πρόβλημα δε μπορεί να λυθεί παρά μόνο με διάλογο, όσο επίπονος κι αν είναι αυτός.

Επιπλέον υποστήριξε ότι κανείς δεν περίμενε ότι η απεργία θα κρατούσε τόσο πολύ και σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να επιτραπεί η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας.

Ακόμη είπε ότι ο ίδιος μετέφερε τις προτάσεις του υπουργείου στη σύγκλητο του ΕΚΠΑ που τις αξιολόγησε ως «θετικές» και τις προώθησε στους διοικητικούς για να αποφασίσουν.

Υποστήριξε δε, ότι «στο διάστημα της μακράς αυτής απεργίας» έκανε «πάνω από σαράντα δράσεις να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, στην προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων και του πανεπιστημίου».

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι η περικοπή ακόμη ενός 15% στον φετινό προϋπολογισμό, «μας φέρνει κάτω από τα ανεκτά όρια και θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα σε θέρμανση, ρεύμα, φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις, κ.α., αν δε βρεθούν άλλες συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης».

Η πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, είπε αναγνώρισε τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων, υπογράμμισε ωστόσο ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι «νοικοκυρεμένο» και λειτουργεί κανονικά.

Τις εργασίες της συνόδου, που θα συνεχιστούν και αύριο, χαιρέτισε και αντιπροσωπεία φοιτητών, ενώ μετείχαν επίσης εκπρόσωπος της ΠΟΣΔΕΠ και πρυτάνεις κυπριακών πανεπιστημίων.

Το πρωί της Παρασκευής, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο λεβητοστάσιο του ΑΠΘ για να καταδείξουν τα προβλήματα θέρμανσης, λόγω διαθεσιμότητας του μόνιμου προσωπικού του τεχνικού κλιμακίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή