Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε. εξέθεσε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε με τον ομόλογό του τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, την Πέμπτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, μετά το πέρας της συνάντησης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως εκτός από την ελληνική προεδρία συζήτησαν για μια σειρά από θέματα όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Συρία, στην Αίγυπτο, το Ιράν, την Λιβύη, αλλά και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος.
Οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας είναι γνωστές, και η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί και να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί, είπε ο κ. Βενιζέλος.
Για την ανάπτυξη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συζήτηση που είχε με τον κ. Χέιγκ είπε πως «όταν η Ελλάδα μιλάει για ανάπτυξη, εννοεί την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία της κοινωνικής διάστασης της Ε.Ε.» .
Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος απατώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ αναφορικά με τις βρετανικές επενδύσεις στη χώρας ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν σημαντικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από την Βρετανία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με όσα είπε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικων, είναι «ο τομέας της ενέργειας στον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων και της μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων». Όπως είπες υπάρχει πολύ έντονη βρετανική παρουσία στην Ελλάδα και μέσω της στενής συνεργασίας του ΤΑΠ.
«Ο βασικός εταίρος του ΤΑΠ είναι η BP, μια εταιρεία βρετανικών συμφερόντων» σημείωσε.
Αναφορικά με το θέμα της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε. ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «η εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. είναι πάρα πολύ σημαντική για την τραπεζική ένωση».
«Όταν εμείς μιλάμε για τραπεζική ένωση μιλάμε και για την προστασία των καταθέσεων. Για τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό προστασίας των καταθέσεων προκειμένου να μην έχουμε δραματικές ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών στον τραπεζικό τομέα» σχολίασε.
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε επίσης πως στις άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι και το θέμα της μετανάστευσης.
Όσον αφορά στο Κυπριακό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Κυπριακός λαός και πως τόσο η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις όσο και η κυβέρνηση της Ελλάδος θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ Βενιζέλος επεσήμανε πως «το κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα που πρέπει να λυθεί δίκαια μέσα από ένα βιώσιμο σχήμα το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο.
Η κυπριακή δημοκρατία, επεσήμανε, είναι κράτος μέλος της Ε.Ε. και γιατί η λύση πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τις δύο κοινότητες στο νησί. Χωρίς δημοψήφισμα και χωρίς λαϊκή έγκριση δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη αλλά αφετηρία και τέρμα των πρωτοβουλιών είναι η αποδοχή από τον Κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος».
Πηγή: ΑΜΠΕ