Ελπίδα για την καλύτερη αντιμετώπιση του μελανώματος αλλά και των μεταστάσεων που προκαλεί, δίνουν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι δημιούργησαν μια εξέταση αίματος που εντοπίζει σε ποιό στάδιο βρίσκεται η ασθένεια και αν έχει εξαπλωθεί στον υπόλοιπο οργανισμό.
Η εξέταση αναπτύχθηκε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Dundee και εντοπίζει στο DNA του ασθενή το γονίδιο TFP12, η ύπαρξη του οποίου είναι καθοριστική για τον εντοπισμό της ασθένειας.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια δερματολογίας Charlotte Proby, αυτό που παίζει σχεδόν καθοριστικό ρόλο για το αν, πότε και πού θα προκληθεί μετάσταση του μελανώματος είναι η ενεργοποίηση και η απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων.
Αυτό σημαίνει ότι μια ειδική εξέταση αίματος θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκτήσουν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το DNA και όσα συμβαίνουν κάτω από την ανθρώπινη επιδερμίδα.
Όπως εξήγησε στο BBC ο δρ Tim Crook, σύμβουλος ογκολόγος και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, η νέα εξέταση είναι αυτό που χρειάζονταν οι επιστήμονες για να μπορούν να εντοπίζουν τις πρώτες ενδείξεις της μετάστασης.
Μάλιστα, αυτό θα γίνεται πλέον πολύ νωρίτερα από ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι οι θεραπείες για τις μεταστάσεις θα ξεκινούν ταχύτερα, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο.
Η μελέτη που οδήγησε τους επιστήμονες στην ανάπτυξη της εξέτασης παρουσιάστηκε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λίβερπουλ.
Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι η δημιουργία άλλης εξέτασης που θα χρησιμοποιεί βιοδείκτες όπως το γονίδιο TFP12, ώστε να εντοπίζονται οι ασθενείς που χρειάζονται πιο ενισχυμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Ανακοίνωσαν δε ότι ήδη γνωρίζουν για το γονίδιο NT5E, το οποίο έχει άμεση σχέση με το επιθετικό μελάνωμα.