Ερευνα: Γλυκόριζα για τον καρκίνο του δέρματος

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 15:37
UPD:19:14
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μινεσότα, η γλυκόριζα περιέχει μια ουσία που σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

A- A A+

Ένα βότανο που είναι ήδη γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες φαίνεται ότι κρύβει το κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος.

Ο λόγος για τη γλυκόριζα, η οποία σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μινεσότα περιέχει μια ουσία που σύμφωνα με τις εργαστηριακές δοκιμές μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Prevention Research, η γλυκόριζα περιέχει μια ουσία που επιβραδύνει την ταχύτητα με την οποία αναπαράγονται τα κύτταρα των μελανώματος.

Αυτό το πετυχαίνει μπλοκάροντας την παραγωγή κάποιων πρωτεϊνών στον οργανισμό, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον πολλαπλασιασμό τους. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ουσία όχι μόνο μπλοκάρει την εξέλιξη της ασθένειας, αλλά επιπλέον πιστεύουν ότι μπορεί να το κάνει χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στους ασθενείς.

Η επίδραση της ουσίας δεν έχει αποδειχθεί ακόμη στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι τα παραπάνω ισχύουν και για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τη Daily Mail, παλαιότερες έρευνες είχαν αποδείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες της γλυκόριζας, οι οποίες οφείλονται στη γλυκυριζίνη, μια ουσία που θεωρείται πενήντα φορές πιο ισχυρή από τη σακχαρόζη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να αναπτύξουν κάποιο φάρμακο από αυτήν, καθώς διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια χρήση της μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, από αύξηση της πίεσης μέχρι πρήξιμο του εγκεφάλου.

Πάντως, αυτή τη φορά θεωρούν ότι η μελέτη τους θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν ένα νέο φάρμακο για το κακοήθες μελάνωμα, το οποίο αποτελεί την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή