Λίγο καιρό μετά τις ανακοινώσεις κινέζων επιστημόνων σχετικά με πρόοδο πάνω στην τεχνολογία Li-fi (ασύρματο ίντερνετ μέσω του φωτός λάμπας), βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν με τη σειρά τους ότι πέτυχαν ταχύτητες της τάξης των 10Gbit/s (gigabits per second) μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία micro-LED λάμπα για να μεταδώσουν δεδομένα σε ταχύτητα 3,5 Gbit/s μέσω καθενός από τα τρία κύρια χρώματα (κόκκινο, πράσινο, μπλε) που συνθέτουν το λευκό φως, κάτι που σημαίνει ότι ταχύτητες άνω των 10 Gbit/s είναι εφικτές.
To συγκεκριμένο πρόγραμμα (ultra parallel visible light communications project) αποτελεί κοινό εγχείρημα των πανεπίστημίων του Εδιμβούργου, του St. Andrews, του Strathclyde, της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, ενώ χρηματοδοτείται από το Engineering and Physical Sciences Research Council. Οι μικρές λάμπες micro-LED (έχουν αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκόβη) επιτρέπουν την παράλληλη μετάδοση
«ροών» φωτός, πολλαπλασιάζοντας τον όγκο των δεδομένων που μπορούν να μεταδοθούν. Η τεχνική που χρησιμοποιείται αποκαλείται OFDM (Orthogonal Frequency Divisional Multiplexing) και επιτρέπει την διαχείριση εκατομμυρίων μεταβολών στην ένταση του φωτός ανά δευτερόλεπτο, λειτουργώντας στην ουσία ως ένας διακόπτης εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων, που επιτρέπει την μετάδοση μεγάλων όγκων δυαδικών δεδομένων (0,1) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Ένας από τους επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Χάραλντ Χάας, ειδικός πάνω στις ασύρματες οπτικές επικοινωνίες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και θεωρούμενος πνευματικός «πατέρας» του Li-Fi.