«Το Δημοτικό Θέατρο είναι η σημαία πολιτισμού του Πειραιά μας, όπως ο πολιτισμός είναι η σημαία της Ελλάδας» είπε ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, στη σημερινή παρουσίαση του ανακαινισμένου θεάτρου, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.
40 εκατομμύρια ευρώ, το κόστος της ανακαίνισης
«Είναι το σύμβολο της ελπίδας και της αισιοδοξίας, στην εποχή του γκρίζου και της κρίσης, σηματοδοτεί την ιστορία της πόλης μας, τη δυναμική του Πειραιά, την επανεκκίνηση της Ελλάδας. Φιλοδοξία και στόχος μας είναι να αγκαλιάσουν το Δημοτικό Θέατρο όλοι οι Έλληνες. Να μάθουν την ιστορία του, τους δεσμούς του, την πορεία του και την προσφορά του. Πιστεύω ότι με την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τη στήριξή σας το Δημοτικό Θέατρο θα γίνει σημείο αναφοράς για την χώρα μας και τον Πειραιά μας, ως λιμάνι πολιτισμού» συμπλήρωσε ο κ. Μιχαλολιάκος.
Το κόστος της ανακαίνισης στοίχησε, μέσω ΕΣΠΑ, 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο δήμαρχος εξασφάλισε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ένα εκατομμύριο ευρώ από το αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, διασφαλίζοντας μια υγιή χρηματοδότηση.
Διήμερα εγκαίνια
ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΘΈΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΆ
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει πανιά. Το ταξίδι πολιτισμού ξεκινά. Ένα ταξίδι που υπόσχεται να παρασύρει το κοινό εκεί όπου το θέατρο, η μουσική, τα εικαστικά, το βιβλίο, οι τέχνες, συναντούν τον πολιτισμό, την γνώση, τον άνθρωπο.
Ο Φωκάς Ευαγγελινός υπογράφει την σύλληψη - σκηνοθεσία της μεγάλης γιορτής. «Δρόμοι του Πειραιά» είναι ο τίτλος της παράστασής του, με την οποία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει την αυλαία του, την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.
Πηγή έμπνευσης στάθηκε το ίδιο το θέατρο, οι μνήμες - καλλιτεχνικές και ιστορικές - και βεβαίως η σημασία του για το λιμάνι του Πειραιά.
«Δρόμοι του Πειραιά»
Την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού υποστηρίζουν με τις ερμηνείες τους σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Μπέζος ,ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, η Ελένη Κοκκίδου, η Κερασία Σαμαρά. Την δεύτερη ημέρα των εγκαινίων, τη σκυτάλη παίρνει η σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου , η οποία θα ερμηνεύσει αγαπημένες άριες του λυρικού ρεπερτορίου, με τη συνοδεία του Μανώλη Παπασηφάκη στο πιάνο και του τενόρου Γιάννη Χριστόπουλου.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί και έκθεση φωτογραφίας της Μαρίας Κούκου, η οποία εγκλώβισε με το φακό της εικόνες του θεάτρου, έτσι όπως η ίδια θέλησε να το ανακαλύψει από τη μια άκρη ως την άλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παραδίδεται στο κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση του Φωκά Ευαγγελινού «Δρόμοι του Πειραιά» από την Πέμπτη 24 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.
Νέα εποχή της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, το εντυπωσιακό, επιβλητικό κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου, το καύχημα των Πειραιωτών, μετά από δέκα χρόνια «σιωπής», λόγω μιας πλήρους αλλά και εντελώς απαραίτητης ανακαίνισης, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό κι ανεβάζει αυλαία.
Το ιστορικό θέατρο που εγκαινιάστηκε ακριβώς πριν από 118 χρόνια, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των σημαντικότερων ελλήνων σκηνοθετών, όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Κάρολος Κουν, ο Αλέξης Σολομός, ο Γιώργος Σεβαστίκογλου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Αλέξης Μινωτής και άλλοι, ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου.
Η επαναλειτουργία του Θεάτρου και μάλιστα με καλλιτεχνικό διευθυντή έναν αγνό Πειραιώτη, έναν καλλιτέχνη - σκηνοθέτη και δάσκαλο που έχει αφιερώσει τη δράση του στην πρόοδο της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά, αλλά και σε θέατρο απαιτήσεων, του Τάκη Τζαμαργιά, δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. «Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στον 21ο αιώνα θα χαράξει μία εντελώς σύγχρονη και δημιουργική πορεία, αντάξια όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών θεάτρων» ανέφερε ο κ. Τζαμαργιάς.
Αίθουσα 600 θέσεων με 23 θεωρεία
Κτηριακά, το θέατρο έχει σίγουρα σχέση με τις αίθουσες και τους διακόσμους των πιο φινετσάτων γαλλικών θεάτρων. Άλλωστε, η 600 θέσεων αίθουσά του, η κεντρική του σκηνή, μαζί με τα είκοσι τρία επιβλητικά θεωρεία του, όλοι οι παράπλευροι χώροι που θα αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά, αποτελούν ένα από τα ελάχιστα πια δείγματα εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη.
Ο κ. Τζαμαργιάς έχει ετοιμάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που απευθύνεται στον σύγχρονο θεατή, με παραστάσεις από το διεθνές και ελληνικό δραματολόγιο, με συναυλίες, εκθέσεις, διαδραστικό θέατρο, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αναλόγια, αναγνώσεις κ.ά..
Οι παραγωγές
Η «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού θα είναι από τις πρώτες παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στη σκηνή του θεάτρου. Μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη πρωί, η παράσταση του ομηρικού έπους θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.
Για τη συνέχεια προγραμματίζονται: η όπερα για «Νεανικά Αυτιά» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Το Μαγικό Βιολί» σε σκηνοθεσία Νίκου Ξανθούλη, η παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με τίτλο «Η ρομαντική μου ιστορία» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και η τρίπρακτη οπερέτα σε μουσική και λιμπρέτο του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Η κόρη της Καταιγίδος» που είχε παρουσιαστεί το 2011 στο Φεστιβάλ Αθηνών.
«Άμλετ» με τον Αιμίλιο Χειλάκη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τον Ιανουάριο ο «Άμλετ» σε ένα «one man show» από τον Αιμίλιο Χειλάκη σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και τον Φεβρουάριο η παράσταση «Μαμά η ζωή είναι αγρίως απίθανη» σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου.
Μέσα στον χειμώνα του 2014 μεταξύ άλλων σχεδιάζεται και η συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και τον Θοδωρή Αμπαζή της «Όπερας της Πεντάρας» των Μπρεχτ - Βάιλ.
Αφιέρωμα στον Γιάννη Τσαρούχη
Έχουν κληθεί, επίσης για να συνεργασθούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και η ομάδα «Οι Όπερες των Ζητιάνων». Τον Ιούνιο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών θα πραγματοποιηθεί και ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Τσαρούχη υπό τον τίτλο «Τρωάδες».
Από μουσικής πλευράς τώρα, το «παρών» θα δώσει η Καμεράτα με συναυλίες τις μέρες των Χριστουγέννων (23, 27/12), ενώ στη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν συναυλίες μεγάλων συνθετών (Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Παπαδηµητρίου) καθώς και μουσικοί κύκλοι µε την συνεργασία της Καµεράτας και της ΚΟΑ.
Εισιτήρια από 8 έως 18 ευρώ
Τέλος, ανάμεσα στους στόχους είναι το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να γίνει το κέντρο παράλληλων δράσεων που θα εξαπλωθούν σε όλη την πόλη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, ως τις προβλήτες του ΟΛΠ, και τον σταθμό του ΟΣΕ.
Τέλος, για τις τιμές των εισιτηρίων, ο Τάκης Τζαμαργιάς ανέφερε ότι θα κινούνται από 8 έως 18 ευρώ, ενώ τις Πέμπτες το εισιτήριο θα είναι πιο φθηνό.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]