Στις 15 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα παρευρεθούν στην τελετή
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 13:52
UPD:20:47
EUROKINISSI/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, αρχιτεκτονικό κόσμημα, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. 

A- A A+

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν τελικά τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, όπως ανακοίνωσε στην τελευταία  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

«Τα εγκαίνια θα είναι λιτά και απέριττα. Δεν θα έχουν υπερβολές, θα έχουν ποιότητα» δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά και ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον πρωθυπουργό για τη βοήθειά του να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της ουσιαστικής χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση του θεάτρου. «Επιτέλους. Αυτό το στολίδι του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού ανήκει εκ νέου, πλήρως ανακαινισμένο, στον ιδιοκτήτη του, τον Πειραϊκό λαό» πρόσθεσε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών

EUROKINISSI/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ
Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Πειραιά, το θέατρο θα αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει τον προγραμματισμό υψηλού επιπέδου θεατρικών, μουσικών, χορευτικών, λυρικών, πολιτιστικών και συνεδριακών εκδηλώσεων. Χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Δημοτικό Θέατρο έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς. Ο πειραιώτης σκηνοθέτης έχει ήδη καταθέσει πρόταση για το πρόγραμμα της χρονιάς.

Κορυφαίο σωζόμενο θεατρικό κτήριο του 19ου αιώνα

EUROKINISSI/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

Από τις εργασίες αναστήλωσης.

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά είναι ένα νεοκλασικό κτήριο, αρχιτεκτονικό κόσμημα, που βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης του Πειραιά. Αποτελεί το αξιολογότερο επίτευγμα της Δημοτικής δραστηριότητας από την εποχής της σύστασης του Δήμου (1835) μέχρι και σήμερα, ενώ θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτήριο του 19ου αιώνα. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αναστήλωσης. Το 1980, ανακηρύχθηκε, με υπουργική απόφαση, προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης».

EUROKINISSI/ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΞΑΝΘΟΣ

Από τις εργασίες αναστήλωσης.

Υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Τον Ιανουάριο του 2006, ξεκίνησε το έργο της συνολικής εκ βάθρων -για πρώτη φορά- αποκατάστασης, ενώ το κόστος ανακαίνισης εκτιμήθηκε ότι θα ανέλθει στα 39 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Κατά την επισκευή του θεάτρου εντοπίστηκαν αρχαιότητες όπως και η αρχική ξύλινη σκηνή, μία εντυπωσιακή κατασκευή από τις λίγες σωζόμενες στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει εργασίες αποκάλυψης των ζωγραφικών έργων που υπήρχαν στις οροφές. Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.
 

Προτεινόμενα για εσάς