Δ. Χριστόφιας: Βρίθει αναληθειών και συκοφαντιών το πόρισμα της Ερευνητικής

Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε παράνομη την Επιτροπή
Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2013 19:28
UPD:19:30
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Βρίθει αναληθειών και συκοφαντιών το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, υποστήριξε ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Μάλιστα χαρακτήρισε παράνομη την Επιτροπή και τόνισε ειρωνικά: «Ήταν τόσο αφοσιωμένη στους δημοκρατικούς θεσμούς που δεν μου επέτρεψε να μιλήσω».

Με γραπτή δήλωσή του ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τον Γενικό Εισαγγελέα να «μελετήσει όχι μόνο το πόρισμα της παράνομης επιτροπής, που αν δεν απατώμαι έχει δηλώσει ότι θα είναι χρήσιμο εργαλείο για τις έρευνες, αλλά να μελετήσει και τη δική μου κατάθεση, την οποία μου απαγορεύθηκε να αναγνώσω».

Αναφερόμενος στην δήλωση που του απέδωσε η διερευνητική επιτροπή —«εγώ είμαι ο πρόεδρος και κάνω ό,τι θέλω» — ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για φαντασίωσή της».

«Ας σταματήσει η κυβέρνηση την κατηφόρα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και ας επικεντρωθεί στα κορυφαία ζητήματα που έχει μπροστά της η Κύπρος, πριν να είναι αργά για τον τόπο μας και το λαό μας», κατέληξε.

Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής

Τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, υποδεικνύει ως κύριο υπεύθυνο για την οικονομική καταστροφή που υπέστη η Κύπρος το πόρισμα της αρμόδιας Ερευνητικής Επιτροπής, το οποίο διέρρευσε τον κυπριακό Τύπο, αν και θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στο πόρισμά της η Επιτροπή εστιάζει ιδιαίτερα «στην εμμονή του κ. Χριστόφια να χαράζει πολιτική και να παίρνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις παραινέσεις και συμβουλές των ειδημόνων».

«Εύλογα συνάγεται ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση, λειτουργούσαν κάτω από το πλέγμα- Εγώ κυβερνώ, κάνω ό,τι θέλω», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. «Αυτός καθόριζε την οικονομική πολιτική του κράτους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του στα δημοσιονομικά της χώρας και σε κάθε πτυχή της οικονομίας», προστίθεται στο αποτελούμενο από 180 σελίδες πόρισμα που έχει αναρτηθεί σε ιστότοπους κυπριακών εφημερίδων στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή φαίνεται πως καταλογίζει ακόμη βαριές ευθύνες και στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ήταν «ένα σώμα στην ουσία ανύπαρκτο». Τα μέλη του, για να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αναφέρεται, «είχαν την ευχέρεια να απορρίψουν προτάσεις και νομοσχέδια σχετικά με την οικονομία, πράγμα που δεν έπραξαν».

Ιδιαίτερες ευθύνες καταλογίζονται και στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη για το ELA στη Λαϊκή ύψους 9 δισ. ευρώ. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι η Κύπρος εξαιτίας του ELA βρέθηκε εγκλωβισμένη και ήταν ένας από τους λόγους που αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup.

Στον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καταλογίζεται ευθύνη, επειδή προσήλθε στις συνεδριάσεις του Eurogroup «απροετοίμαστος σε ό,τι αφορά το κούρεμα καταθέσεων». Σημειώνεται ακόμη ότι θα έπρεπε προτού το αποδεχθεί, να το αμφισβητήσει νομικά καθώς προσκρούει στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε..

Το πόρισμα υποστηρίζει τέλος ότι η Κύπρος όφειλε να υποβάλει αίτηση ένταξης στον μηχανισμό στήριξης από τη στιγμή που αποκλείστηκε από τις αγορές, δηλαδή στα μέσα του 2011.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή