Καθώς οι πάγοι της Αρκτικής συρρικνώνονται, οι πολικές αρκούδες αναγκάζονται να αναζητήσουν την τροφή τους όλο και νοτιότερα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε όλο και περισσότερες χημικές μολυσματικές ουσίες, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης του πληθυσμού που ζει στην ανατολική Γροιλανδία.
Οι ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα της Γροιλανδίας, της Δανίας και του Καναδά, είδαν ότι τα τελευταία 30 χρόνια, οι πολικές αρκούδες καταναλώνουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό λοφιοφόρες και λευκότριχες γροιλανδικές φώκιες. Τα είδη αυτά ζουν πιο κοντά σε κατοικημένες και ανεπτυγμένες περιοχές, με αποτέλεσμα να έχουν στους ιστούς τους υψηλά επίπεδα μολυσματικών ουσιών, οι οποίες περνούν στις αρκούδες μετά την κατανάλωση.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 310 αρκούδες, οι οποίες έπεσαν θύματα των Εσκιμώων Ινουίτ της Γροιλανδίας, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μέσα στο διάστημα αυτό, η παρουσία δακτυλιοφόρων φωκιών – βασικού θηράματος των πολικών αρκούδων – στη διατροφή τους μειώθηκε σταδιακά κατά 42% για να αντικατασταθεί από τα προαναφερθέντα είδη.
Παρότι τα ζώα έμοιαζαν υγιή παρά την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους, η εξέταση των ιστών τους έδειξε υψηλότερα επίπεδα έμμονων οργανικών ρύπων, κάτι που καταδεικνύει ότι – αντιμέτωπες με την ασιτία – οι πολικές αρκούδες προτιμούν τη «βρώμικη» τροφή.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αρκούδες χρησιμοποιούν τις υπο-αρκτικές φώκιες ως όλο και πιο σημαντική, αν και πιο μολυσμένη, πηγή τροφής», γράφουν οι επιστήμονες στη δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Global Change Biology. «Η αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών ενδέχεται να έχει επιπτώσεις για την υγεία τους», προειδοποιούν.
Εκφράζουν ανησυχία ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τη συρρίκνωση των πάγων, τους οποίους χρειάζονται και οι φώκιες για να αναθρέψουν τα μικρά τους.