Κλιματική αλλαγή, άνθρωποι «σπρώχνουν» τα παράσιτα προς τους πόλους

Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2013 13:23
UPD:13:23
REUTERS/ADREES LATIF
A- A A+

Παράσιτα που καταστρέφουν τις καλλιέργειες μετακινούνται προς τους πόλους με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 25 χιλιόμετρα ανά δεκαετία, προειδοποιούν ερευνητές, οι οποίοι αποδίδουν την τάση στην άνοδο των θερμοκρασιών, αλλά και στους ανθρώπους που τα μεταφέρουν και κάνουν λόγο για ακόμη μία πιθανή απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Οι επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Έξετερ και της Οξφόρδης, οι οποίοι παρουσιάζουν τα συμπεράσματά τους στην επιθεώρηση Nature Climate Change, μελέτησαν εκατοντάδες επιβλαβείς οργανισμούς, όπως βακτήρια, μύκητες, σκαθάρια, σκώρους, σκουλήκια κ.α., τα οποία φαίνεται πως μπορούν πλέον να «ευδοκιμούν» σε τοποθεσίες που στο παρελθόν ήταν πολύ ψυχρές γι’ αυτά.

«Πιστεύουμε ότι η εξάπλωσή τους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή», είπε στο Reuters ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Ντάνιελ Μπέμπερ από το πανεπιστήμιο του Έξετερ. Όπως ανέφερε, η μελέτη είναι η πρώτη που επικεντρώνεται στην εξάπλωση των παρασίτων λόγω των κλιματικών μεταβολών.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα, τα παράσιτα μετακινούνται προς το βόρειο και το νότιο πόλο με μέση ταχύτητα 26,6 χιλιομέτρων ανά δεκαετία, με μεγάλες διαφοροποιήσεις από τον ένα οργανισμό στον άλλο. Η εκτίμηση σχεδόν συμπίπτει με παλαιότερη πρόβλεψη για μετακίνηση των άγριων ζώων προς τους πόλους με ρυθμούς 27,3 χλμ. ανά δεκαετία εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας.

Όπως προειδοποιούν στην έκθεσή τους, ο κίνδυνος από τα παράσιτα είναι σοβαρός γιατί οι περισσότερες βασικές καλλιέργειες δεν έχουν αναπτύξει αντίσταση σε νέους παθογόνους οργανισμούς. «Στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την παραγωγή τροφίμων έχουμε δημιουργήσει τεράστιες μονοκαλλιέργειες σίτου, για παράδειγμα: εξήγησε μιλώντας στο Discovery News η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Σαρ Γκερ. «Αυτά τα γενετικά τροποποιημένα φυτά είναι πολύ ευάλωτα.»

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η καλύτερη άμυνα απέναντι σε αυτήν την απειλή είναι η διενέργεια συχνότερων και πιο ενδελεχών επιθεωρήσεων. Τονίζουν επίσης ότι περισσότερες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστραλίας, μεταξύ άλλων, όπου έχουν εφαρμοστεί ειδικά μέτρα για τη μεταφορά υλικών και φυτών προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση παρασίτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή