Οι ιάπωνες καταναλωτές μπορεί να μην το αντελήφθησαν, όμως ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μήλα που τρώνε έχουν αλλάξει ελαφρώς γεύση και υφή μέσα στα τελευταία 40 χρόνια. Αποδίδουν μάλιστα τη μεταβολή στην κλιματική αλλαγή, η οποία επίσπευσε την άνθηση και έφερε υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την καλλιεργητική περίοδο, κάνοντας τα μήλα πιο μαλακά και πιο γλυκά.
«Η γεύση και τα χαρακτηριστικά της υφής των μήλων στην αγορά μεταβάλλονται μακροπρόθεσμα, αν και οι καταναλωτές ενδέχεται να μην αντιλαμβάνονται αυτές τις ανεπαίσθητες αλλαγές», γράφει στην επιθεώρηση Scientific Reports ο επικεφαλής της ομάδας του ιαπωνικού εθνικού οργανισμού ερευνών γεωργίας και τροφίμων, Τοσιχίκο Σουγκιούρα.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα γύρω από δύο ποικιλίες μήλων, που καλλιεργούνται σε πειραματικές μονάδες στις περιφέρειες Ναγκάνο και Αομόρι. Τα δεδομένα - για τη θερμοκρασία, τη βροχόπτωση, τη χρονική στιγμή της άνθησης κ.α. - αφορούν την περίοδο 1970-2010, κατά την οποία τα μήλα καλλιεργούνταν με βάση τις προτεινόμενες προδιαγραφές, όπως διαβεβαιώνουν οι επιστήμονες.
Όπως αναφέρουν, μέσα στα 40 χρόνια που καλύπτει η μελέτη, η μέση θερμοκρασία του αέρα στις προαναφερθείσες περιοχές αυξήθηκε κατά 0,65 βαθμούς Κελσίου, επισπεύδοντας την άνθηση κατά 3-5 ημέρες, έως το 2010.
«Εάν η παγκόσμια υπερθέρμανση συνεχιστεί, οι αλλαγές στη γεύση και στα χαρακτηριστικά της υφής των μήλων θα γίνουν πιο αισθητές, καθώς οι ημερομηνίες άνθησης έρχονται ακόμη νωρίτερα και οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατά τη διαδικασία ωρίμανσης του φρούτου», επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Όπως τονίζουν πάντως, η ευθύνη για τις μεταβολές αυτές δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή, καθώς η ίδια η διαδικασία της καλλιέργειας των μήλων έχει αλλάξει δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες, με την εισαγωγή νέων τεχνικών ή μηχανημάτων που ενδέχεται να συνέβαλε στην υποβάθμιση της γεύσης τους.