Έκθεση συνδέει τη βία με την κλιματική αλλαγή

Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 10:28
UPD:10:29
REUTERS/SURAPAN BOONTHANOM

Στις 27 σύγχρονες κοινωνίες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιό των ερευνητών, διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ θερμοκρασίας και βίας.

A- A A+

Οι μεταβολές στο κλίμα συνδέονται στενά με τη βία στους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πρίνστον, οι οποίοι ανέλυσαν 60 μελέτες που αφορούν όλες τις περιοχές του κόσμου και μια περίοδο πολλών αιώνων.

Όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της ανάλυσής τους, τα οποία παρουσιάζονται στην επιθεώρηση Science, μεταβολές όπως οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, ακόμη και οι υψηλότερες από τα φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίες συνδέονται με εξάρσεις βίας. 

Η βία δεν αναφέρεται μόνο σε συρράξεις, αλλά και στην ενδοοικογενειακή βία, όπως στην περίπτωση της Ινδίας και της Αυστραλίας, κατά τα πιο πρόσφατα κύματα ξηρασίας, σε επιθέσεις και φόνους στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε κρούσματα εθνοτικής βίας στην Ευρώπη και στη Νότια Ασία, στην αστυνομική βία στην Ολλανδία, καθώς και σε εμφύλιες συρράξεις, για παράδειγμα στις τροπικές περιοχές.

“Αυτή είναι μια σχέση που παρατηρούμε σε βάθος χρόνου και σε όλες τις ηπείρους ανά τον κόσμο”, επισημαίνει μιλώντας στο BBC ο Μάρσαλ Μπιουρκ από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. “Η σχέση που βρίσκουμε ανάμεσα σε αυτές τις κλιματικές μεταβλητές και τα αποτελέσματα των συγκρούσεων είναι συχνά πολύ μεγάλη.”

Ως βασικό ένοχο οι ερευνητές “δείχνουν” τις υψηλές θερμοκρασίες, τονίζοντας ότι και στις 27 σύγχρονες κοινωνίες που βρέθηκαν στο μικροσκόπιό τους, διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ θερμοκρασίας και βίας. “Βρήκαμε ότι μια μεταβολή προς θερμότερες συνθήκες αυξάνει κατά 4% τον κίνδυνο βίας σε προσωπικό επίπεδο και κατά 14% τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ ομάδων”, λέει ο Μπιουρκ.

Όπως επισημαίνεται, με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, μια άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να αυξήσει κατά τουλάχιστον 50% τον κίνδυνο π.χ. εμφυλίων πολέμων. 

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι το κλίμα και οι μεταβολές του αποτελούν μόνο μία συνιστώσα, καθώς η βία απορρέει από πολλούς παράγοντες και τα αίτιά της είναι συχνά δύσκολο και περίπλοκο να εντοπιστούν. Όπως τονίζουν ωστόσο, και μόνο το εύρημα ότι το κλίμα πράγματι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της βίας, καθιστά επείγουσα την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σχέσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή