Με το επιχείρημα ότι η τεχνολογία τους αποτελεί ίσως ένα βιώσιμο τρόπο κάλυψης των ολοένα αυξανόμενων επισιτιστικών αναγκών του κόσμου, επιστήμονες μαγείρεψαν και δοκίμασαν το πρώτο εργαστηριακό μπιφτέκι παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.
Παρά τη μάλλον συνηθισμένη εμφάνισή του, το μπέργκερ, το οποίο αποτελεί το αποτέλεσμα πενταετών μελετών σε εργαστήριο της Ολλανδίας, παρασκευάστηκε από κύτταρα αγελάδας, που μετατράπηκαν σε 20.000 λωρίδες μυών. Αυτές με τη σειρά τους ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα «πατέ», από το οποίο φτιάχτηκε το ακριβότερο μπιφτέκι του κόσμου, καθώς στοίχισε 250.000 ευρώ.
«Περίμενα η υφή του να είναι πιο μαλακή», δήλωσε η Χάνι Ρύτσλερ, ερευνήτρια σε εργαστήριο τροφίμων, η οποία ήταν η πρώτη που δοκίμασε το μπιφτέκι. Πρόσθεσε ότι, ενώ η απουσία λιπαρών ήταν αισθητή, η γεύση του αμφιλεγόμενου εδέσματος θύμιζε οπωσδήποτε κρέας παρά κάποιο υποκατάστατο με βάση τα λαχανικά.
Ο Μαρκ Ποστ, ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ που ανέπτυξε το μπιφτέκι, εξέφρασε την ελπίδα η παρασκευή εργαστηριακού κρέατος να συμβάλει στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το θέμα δεν είναι μόνο επιστημονικό. «Για να πετύχει το μπιφτέκι, πρέπει να έχει την εμφάνιση, την αίσθηση και τη γεύση του πραγματικού», είπε.
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι το κρέας τους ήταν άνοστο και λευκό, γι’ αυτό και στο μείγμα προστέθηκε χυμός πατζαριού (για το χρώμα), καθώς και κομμάτια ψωμιού, καραμέλα και κρόκος.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προβλέπει ότι έως τα μέσα του αιώνα η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα έχει διπλασιαστεί, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τα οικονομικά μέσα να το εξασφαλίσουν. Τα ζώα που εκτρέφονται και προορίζονται για σφαγή καταλαμβάνουν το 70% των γεωργικών εκτάσεων.
Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη εξέφρασε η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, εκτιμώντας ότι το συνθετικό κρέας «θα βάλει τέλος στα φορτηγά που είναι γεμάτα αγελάδες και κοτόπουλα, στα σφαγεία και στη βιομηχανική εκτροφή. Θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα εξοικονομήσει νερό και θα καταστήσει ασφαλέστερη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».