Ο περιορισμός της δράσης ενός γονιδίου που εμπλέκεται στον καρκίνο του μαστού μπορεί να σταματήσει τη μετάσταση της ασθένειας.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη μελέτη επιστημόνων του Κρατικού Πανεπιστημίου Νιου Τζέρσι, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι περιορίζοντας τη λειτουργία του συγκεκριμένου γονιδίου, οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού προστατεύονται από τη μετάσταση και από τον κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.
Το γονίδιο φέρει την ονομασία HGMA2 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της εξάπλωσης του καρκίνου, ενώ μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι εκείνο που κατευθύνει ολόκληρη τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, δρ Kiran Chada, η ανακάλυψη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους επιστήμονες για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα απευθύνονται στα άτομα που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, ώστε να μπλοκάρεται η μετάσταση και να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής τους.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι για να φτάσουν αυτές οι θεραπείες να γίνουν πραγματικότητα θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες μελέτες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κανονικά κύτταρα δεν εκφράζουν το συγκεκριμένο γονίδιο, ενώ η έκφρασή του μετατρέπει τα φυσιολογικά κύτταρα σε μεταστατικά!
Επιπλέον, τα περισσότερα από τα κύτταρα που εκφράζουν το HGMA2 στον ιστό του ανθρώπινου καρκίνου του μαστού, συνήθως ανήκουν σε επιθετικές μορφές της ασθένειας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cancer Research.