Ανταλλαγές οξύτατων χαρακτηρισμών σημάδεψαν και την τελευταία συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
Οι φωνές των Βουλευτών ακούγονταν έξω από την αίθουσα, ενώ οι αντεγκλήσεις συνεχίσθηκαν στους διαδρόμους της Βουλής, με αφορμή το ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αρνήθηκε να παρουσιάσει το πόρισμα που είχε ετοιμάσει στα άλλα μέλη.
Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκης, το πορισματικό κείμενο της πλειοψηφίας κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις 12.20.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε στους δημοσιογράφους πως όλα τα μέλη της Επιτροπής ήταν ενήμερα για το «διά ταύτα» του πορίσματος, όμως εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «χουντικές μεθόδους» από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να επαναφέρει τη χούντα. «Άντε από δω βρε νούμερο», ακούσθηκε να της φωνάζει ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας.
Στον διάδρομο της Βουλής ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου ακούστηκε να φώναζει στον Θοδωρή Δρίτσα του ΣΥΡΙΖΑ «πού είναι το πόρισμά σας; Έχετε ή δεν έχετε;».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι έχει ετοιμαστεί πλήρες πόρισμα, αλλά δεν μπορεί να κατατεθεί διότι έτσι νομιμοποιείται πολιτικά και διαδικαστικά η «αυθαιρεσία της πλειοψηφίας» να μην παρουσιάσει το πόρισμα για να συζητηθεί. «Πώς είναι δυνατόν να ψηφίσουμε ένα κείμενο που δεν έχουμε δει; Αυτοί μπορεί να αθωώνουν τον Παπακωνσταντίνου» συνεπικούρησε ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονής.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι διέκοψε τη συνεδρίαση όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τον υβρίζουν αποκαλώντας τον «επίορκο» και «εισαγγελέα της χούντας».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - μέλη της Επιτροπής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, Θ. Δρίτσας και Στ. Κοντονής, προέβησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής.
Σύμφωνα με τους βουλευτές, περιέγραψαν στον κ. Μεϊμαράκη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε με την κατάθεση πορίσματος από την πλευρά της πλειοψηφίας (χωρίς να υπάρξει διαβούλευση) και εκείνος εξέφρασε την έκπληξή του επειδή δεν συζητήθηκε το κείμενο.
Αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνει κανονική διάσκεψη για το πόρισμα προκειμένου να μην υπάρχει αμφισβήτηση της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της Βουλής επιφυλάχθηκε για να απαντήσει στο αίτημα.
Η ύπαρξη πορίσματος εκ μέρους της πλειοψηφίας έγινε γνωστή με τον εξής διάλογο:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: …Εμείς ουσιαστικά κάνουμε μια προετοιμασία και στέλνουμε τα πράγματα. Και συμφωνώ απόλυτα με το πόρισμα, όπως έχει διαμορφωθεί, ότι δεν είναι και δική μας δουλειά. Η άποψη της…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ποιο πόρισμα έχει διαμορφωθεί, κύριε Οικονόμου; Εμάς δεν μας έχει δοθεί κανένα πόρισμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προφανώς θα πρέπει να ξέρετε ότι τόσες μέρες, από την ημέρα που κάναμε τη σύσκεψη και δεν συμπέσαμε, εμείς δεν καθόμασταν, αλλά γράφαμε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Υπάρχει πόρισμα; Άρα, έχει διατυπωθεί πόρισμα; Υπάρχει πόρισμα αυτή την ώρα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γράφαμε.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πού είναι και κάποιοι το ξέρετε και εμείς δεν το ξέρουμε και το ζητάμε και δεν το δίνετε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έπρεπε να το υποβάλουμε προς έγκριση στην κ. Κωνσταντοπούλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μου επιτρέπετε; Με διακόπτετε συνέχεια!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Υπάρχει πόρισμα;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφήστε με ένα λεπτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει η άποψη η οποία θα ψηφιστεί σίγουρα από επτά μέλη. Οπότε αν ψηφιστεί από επτά, θα είναι πόρισμα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Α, πάρα πολύ ωραία!
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτή είναι η διαδικασία;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Αυτή είναι η διαδικασία, κύριε Πρόεδρε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αφήστε με ένα λεπτό να ολοκληρώσω.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Πού είναι η διαβούλευση που είναι απαραίτητη από το νόμο;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μου επιτρέπετε να ολοκληρώσω;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ: Δεν υπάρχει και καμμία αλήθεια…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι αλήθεια. Ακούστε να δείτε. Επειδή εδώ κάνουμε τους έκπληκτους και κάνουμε ότι πρώτη φορά συμμετέχουμε σε διαδικασία –είναι και έμπειροι οι δικηγόροι εδώ και πρέπει να παίζουμε…
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Πάντως, εμείς ζητήσαμε από χθες να μας τεθεί υπ’ όψιν, αλλά δεν μας ετέθη.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κυρία Κωνσταντοπούλου, εγώ το δικό μου πόνημα και τη δική μου δουλειά φυσικά και ανά πάσα στιγμή θα τη θέσω υπ’ όψιν σας.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Να μας τη δώσετε τώρα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την έχω θέσει εδώ στον Πρόεδρο…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει περιληφθεί εδώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία. Θα μας τη δώσετε; Θα έχουμε τη δυνατότητα να τη διαβάσουμε ή θα μας πείτε να ψηφίσουμε χωρίς να έχουμε διαβάσει σαν τον κ. Χρυσοχοΐδη;
Προτεινούν παραπομπή Παπακωνστανίνου για τρία αδικήματα
Στο πόρισμά τους τα τρία κόμματα της πλειοψηφίας (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) προτείνουν την παραπομπή του κ. Παπκωνσταντίνου για δύο κακουργήματα, απιστία περί την υπηρεσία και νόθευση εγγράφου και ένα πλημμέλημα, παράβαση καθήκοντος.
Οι επτά βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν πως δεν έχει επέλθει παραγραφή τονίζοντας ότι «οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις όποιες ποινικές ευθύνες των μελών της κυβέρνησης». Όπως υπογραμμίζουν «είναι πολιτικά, νομικά και επιστημονικά πέραν κάθε υπερβολής να θεωρηθεί ότι έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία, που προβλέπει το άρθρο 86&3 του Συντάγματος, αν δεν προκύψει Βουλή, που να περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον τακτικές συνόδους».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Παραπομπή Γ. Παπακωνσταντίνου, Προκαταρκτική για Βενιζέλο, Παπανδρέου, Παπαδήμο
Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα, αλλά και νέα Προκαταρκτική για του Ε. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, προτείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με το πόρισμά τους για την λίστα Λαγκάρντ, το οποίο υπογράφει ο Βουλευτής Β. Καπερνάρος.
Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου προτείνεται παραπομπή για:
-
νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου (άρθρο 242 παρ. 2 του ΠΚ) με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (άρθρο 1 του Ν. 1608/1950).
-
απιστία σχετική με την υπηρεσία (άρθρο 256 του ΠΚ) με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (άρθρο 1 του Ν. 1608/1950).
-
παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).
-
άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή (άρθρο 18 του Ν. 2523/1997 σε συνδυασμό με άρθρο 46 του ΠΚ).
Η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής αφορά τους:
1) Ε. Βενιζέλο για
-
ψευδορκία (άρθρο 224 ΠΚ)
-
νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου (άρθρο 242 παρ. 2 του ΠΚ) με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (άρθρο 1 του Ν. 1608/1950).
-
απιστία σχετική με την υπηρεσία (άρθρο 256 του ΠΚ) με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (άρθρο 1 του Ν. 1608/1950).
-
παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).
-
άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή (άρθρο 18 του Ν. 2523/1997 σε συνδυασμό με άρθρο 46 του ΠΚ).
2) Γ. Παπανδρέου για
-
άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή (άρθρο 18 του Ν. 2523/1997 σε συνδυασμό με άρθρο 46 του ΠΚ).
-
άμεση συνέργεια σε απιστία σχετική με την υπηρεσία (άρθρο 256 του ΠΚ) με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (άρθρο 1 του Ν. 1608/1950).
-
παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).
3) Λ. Παπαδήμο για
-
άμεση συνέργεια σε απιστία σχετική με την υπηρεσία (άρθρο 256 του ΠΚ) με εφαρμογή των επιβαρυντικών περιστάσεων του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (άρθρο 1 του Ν. 1608/1950).
-
παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).
-
άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή (άρθρο 18 του Ν. 2523/1997 σε συνδυασμό με άρθρο 46 του ΠΚ).
Το πόρισμα της Χρυσής Αυγής
Το δικό της πόρισμα για την υπόθεση συνέταξε η Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας πως «οι τρεις συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο (Παπανδρέου, Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου) αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα».
Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει διάτρητο το πόρισμα της πλειοψηφίας, κάνοντας λόγο για άθλιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ενώ βάλλει και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως συγκάλυψε τον Γιώργο Παπανδρέου, ψηφίζοντας, όπως λέει, κατά της παραπομπής του και κατά της βίαιης προσαγωγής του ενώπιον της επιτροπής.
Στη σχετική της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή σημειώνει πως το πόρισμά της κατατίθεται μόνο στον ελληνικό λαό και στην ελληνική δικαιοσύνη και όχι στη Βουλή, γιατί, όπως λέει, αποδείχθηκε πως η προανακριτική επιτροπή στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού.
Ειδικά για τον κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι τα στοιχεία βοούν σε βάρος του και θα έπρεπε να βρίσκεται, ήδη, ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αν δεν υπήρχε ο «κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών». Σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου, για νόθευση εγγράφου, για απιστία περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και παράβαση καθήκοντος.
«Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Μπίκας, Διώτης και Βενιζέλος νόθευσαν τη λίστα Λαγκάρντ και την απέκρυψαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Βοήθησαν τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας να αποφύγουν τον φορολογικό και δικαστικό έλεγχο. Υπεξαίρεσαν τα χρήματα του ελληνικού λαού εκβιάζοντάς τον ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πέρα από τη δουλεία των Μνημονίων», σημειώνει η Χρυσή Αυγή.
Πόρισμα και από ΚΚΕ
Ποινικές ευθύνες στον Γ. Παπακωνσταντίνου για τρία αδικήματα και πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλο, καταλογίζει το πόρισμα του ΚΚΕ για την λίστα Λαγκάρντ.
Το πόρισμα υπογράφει ο Βουλευτής Σπ. Χαλβατζής και κατατίθεται στη Γραμματεία της Προκαταρκτικής Επιτροπής, καθώς δεν μπόρεσε να το καταθέσει κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα «έχουν προκύψει ενδείξεις και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» για τα παρακάτω αδικήματα για τον Γ. Παπακωνσταντίνου:
1) Το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή (άρθρο 242 παρ 2 και 3 του ΠΚ).
2) Το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (άρθρο 256 παρ. 1γ στοιχεία αα και ββ του ΠΚ).
3) Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ).
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται, «υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τον μετέπειτα υπουργό των Οικονομικών, τον κ. Βενιζέλο, για το γεγονός της μη αξιοποίησης της λίστας, κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών.
«Θεωρούμε ότι σοβαρές πολιτικές ευθύνες έχει και ο τότε Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης γνώριζε την ύπαρξη της λίστας. Το γεγονός ότι έδωσε την κατεύθυνση να "γίνουν τα δέοντα" δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Άγνωστη για την ώρα η μέρα της συζήτησης του πορίσματος στην Ολομέλεια
Εν τω μεταξύ, γύρω στις 14.30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, χωρίς να προσδιορίσει πότε θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Προκαταρκτικής. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα δεν θα γίνει συνεδρίαση για το θέμα.
Την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης θα συνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ πότε μπορεί να γίνει η συνεδρίαση, καθώς την Τετάρτη αρχίζει το συνέδριο του κόμματος.