Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για τον μπακαλιάρο της Βορείου Θάλασσας, καθώς οι αυστηροί κανονισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά από χρόνια υπεραλίευσης, φαίνεται πως φέρνουν αποτέλεσμα: σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Marine Stewardship Council (MSC), τα αποθέματα αρχίζουν να ανακάμπτουν σταδιακά.
Η οργάνωση εκτιμά ότι, εάν η σημερινή τάση ανάκαμψης συνεχιστεί, το ψάρι που μόλις την περασμένη δεκαετία είχε φθάσει στο χείλος του αφανισμού, σύντομα ίσως πληροί τις προδιαγραφές για να λάβει πιστοποίηση, βάσει της οποίας η αλίευσή του θα θεωρείται βιώσιμη.
Τη δεκαετία του 1970, τα αλιεύματα μπακαλιάρου στη Βόρειο Θάλασσα ξεπερνούσαν τους 300.000 τόνους. Το 1999, έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από τους 70.000 τόνους, ενώ το 2006 έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα, με 28.900 τόνους.
Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν προκειμένου να αποτραπεί ο αφανισμός του μπακαλιάρου ήταν η αλλαγή στα δίχτυα που μπορούν να χρησιμοποιούν οι αλιείς, η μείωση των ποσοστώσεων, καθώς και ο περιορισμός των ημερών που τα αλιευτικά μπορούν να παραμείνουν στη θάλασσα.
Η χορήγηση πιστοποίησης εξαρτάται από την κατάσταση των αποθεμάτων, τις επιπτώσεις της αλίευσής τους στο περιβάλλον και από το κατά πόσο εφαρμόζεται κάποιο σύστημα διαχείρισης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, σε περίπτωση νέας απειλής στο μέλλον. «Τα πράγματα είναι σήμερα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε ακόμη», ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος του MSC Κλερ Πέσκοντ εξηγώντας ότι η πιστοποίηση δεν θα χορηγηθεί άμεσα, αλλά σε 1-3 χρόνια.
Επιφυλακτικές εμφανίζονται άλλες οργανώσεις, με τους Φίλους της Γης να τονίζουν ότι ενδέχεται να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι τα αποθέματα να ανακάμψουν πραγματικά. Εκπρόσωπος της οργάνωσης προειδοποίησε ότι εάν ο μπακαλιάρος της Βορείου Θάλασσας αποσυρθεί πρόωρα από τη λίστα των απειλούμενων ειδών, είναι θέμα χρόνου να επαναληφθεί ο κύκλος της υπεραλίευσης.