Ζητείται ρυθμιστικό πλαίσιο για την αλιεία στην Αρκτική

Τετάρτη, 24 Απριλίου 2013 19:28
REUTERS/STAFF

Αλιευτικό σκάφος στο αρκτικό λιμάνι Σβολβάερ στη Νορβηγία.

A- A A+

Αντιμέτωπες με έναν Αρκτικό Ωκεανό χωρίς πάγο κατά τους θερινούς μήνες, οι πέντε χώρες που βρέχονται από αυτόν συμφώνησαν στην ανάγκη ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις εμπορικές αλιευτικές δραστηριότητες κοντά στο Βόρειο Πόλο.

Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Ρωσία, Νορβηγία και Δανία συνεργάζονται με σκοπό μια συμφωνία που θα προστατεύει τα αποθέματα της Αρκτικής από την υπεραλίευση, προτού καν τεθεί ζήτημα εμπορικής εκμετάλλευσής τους.

Η συμφωνία θα αφορά ψάρια που ήδη κατοικούν στον ωκεανό και ζούσαν κάτω από τον πάγο, όπως είναι ο μπακαλιάρος της Αρκτικής, καθώς και είδη που ενδέχεται να μεταναστεύσουν στο μέλλον, με την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων. Οι εμπλεκόμενες χώρες θέλουν η συμφωνία να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν επαρκείς μελέτες γύρω από τα υπάρχοντα ιχθυαποθέματα και τις προκλήσεις που δημιουργούν για αυτά οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Η ανησυχία στρέφεται στα ύδατα βορείως του Βερίγγειου Πορθμού, πάνω από τις ΑΟΖ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, που φοβούνται ότι, απαλλαγμένη από πάγους, η περιοχή θα δελεάσει τους αλιευτικούς στόλους χωρών όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

Οι συνομιλίες θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες στη Ουάσιγκτον μετά από το «πράσινο φως» της ρωσικής βουλής για μία συμφωνία.

«Πέντε χώρες συζητούν την επίλυση ενός προβλήματος πριν αυτό αρχίσει», δήλωσε στους New York Times ο Σκοτ Χάιλιμαν, διευθυντής προγραμμάτων Αρκτικής της ΜΚΟ Pew Charitable Trust. «Ως κάποιος που εργάζεται πάνω σε ζητήματα σχετικά με τους φυσικούς πόρους, μπορώ να πω ότι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό: φτιάχνουμε κάτι πριν σπάσει.»

Σύμφωνα πάντως με τα συμπεράσματα διάσκεψης που διοργάνωσε πρόσφατα για το θέμα το πανεπιστήμιο του Τρόμσο, στη Νορβηγία, όσοι ελπίζουν σε μια αλιευτική «έκρηξη» στην Αρκτική μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι πιθανό να απογοητευτούν και οι λόγοι είναι αρκετοί. Όπως επισήμαναν επιστήμονες, τα ύδατα της κεντρικής Αρκτικής είναι πολύ βαθιά για να μπορέσουν να επιβιώσουν κάποια είδη.

Ένας δεύτερος λόγος είναι η οξίνιση των ωκεανών με την απορρόφηση μεγαλύτερων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, ένα φαινόμενο που επιτείνεται όσο συρρικνώνονται οι πάγοι καθώς αποκαλύπτεται μεγαλύτερη επιφάνεια.

Ωστόσο, ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Αρκτικός Ωκεανός δεν θα γίνει πόλος έλξης για τα αλιευτικά είναι η πιθανή αύξηση της θαλάσσιας διαστρωμάτωσης, δηλαδή της διαίρεσης των υδάτων σε διαφορετικά επίπεδα, καθώς το γλυκό νερό είναι ελαφρύτερο από το αλμυρό και το κρύο νερό βαρύτερο από το θερμό. Όπως εξηγούν, όσο μεγαλύτερη είναι η διαστρωμάτωση τόσο λιγότερο ευνοεί την κυκλοφορία θρεπτικών συστατικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή