Ένα σύστημα που διαβάζει τη σκέψη μέσω της εγκεφαλικής δραστηριότητας δημιούργησαν επιστήμονες στον Καναδά, προκειμένου να επικοινωνούν με ασθενείς που έχουν χάσει την ικανότητα να αντιδρούν και να ανταποκρίνονται στα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον, λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο ανέπτυξαν ένα σύστημα με τη βοήθεια της νευροαπεικόνισης, το οποίο αναγνωρίζει τις απαντήσεις που δίνουν οι ασθενείς σε απλά ερωτήματα, στα οποία απαντούν καταφατικά ή αρνητικά, εστιάζοντας σε μία λέξη.
Όπως περιγράφουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neuroscience, κατά τη δοκιμή της μεθόδου ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε απλά ερωτήματα με ένα «ναι» ή ένα «όχι», λέξεις στις οποίες έπρεπε απλώς να εστιάσουν με τη σκέψη τους.
Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποιούν ήδη τη νέα μέθοδο για να επικοινωνούν με άτομα που δεν βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, αλλά έχουν χάσει την ικανότητα της επικοινωνίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους γιατρούς σε λανθασμένη διάγνωση.
«Η παρατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε κάθε συμμετέχοντα μας βοήθησε να αποκωδικοποιήσουμε σωστά τις απαντήσεις που είχαν δώσει», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Lorina Naci. «Η δύναμη αυτής της μεθόδου και κυρίως η ευχρηστία και η ταχύτητά της μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες που έχει κάθε ασθενής να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του».
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ανέπτυξαν αυτή τη μέθοδο για ασθενείς που δεν βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση, αλλά έχουν τις αισθήσεις τους, ωστόσο δεν είναι σε θέση να μιλήσουν και να παρουσιάσουν οποιαδήποτε εγκεφαλική δραστηριότητα.