Δεκάδες χιλιάδες στην αγρυπνία για την Τιεν Αν Μεν στο Χονγκ Κονγκ

Πέθανε ο δήμαρχος Πεκίνου, το 1989, Τσεν Σιτόνγκ
Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 21:39
UPD:21:40
REUTERS/TYRONE SIU

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε ολονυκτία στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από τη στρατιωτική καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.

A- A A+

Να αρθεί η περιγραφή του κινήματος της πλατείας Τιεν Αν Μεν ως «αντεπαναστατικού» από το Πεκίνο και να αναγνωριστεί ότι επρόκειτο για ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας απαίτησαν δεκάδες χιλιάδες κινέζοι πολίτες σε αγρυπνία στο Χονγκ Κονγκ, στην 24η επέτειο της καταστολής της εξέγερσης.

«Δικαιώστε την 4η Ιουνίου», φώναζαν πολλοί εκ των διαδηλωτών, ενώ από άλλους ακούστηκε το σύνθημα «Μην παραδίνεστε ποτέ!».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάνουν λόγο για 150.000 συμμετέχοντες, ωστόσο η αστυνομία τους υπολογίζει σε 54.000.

Οι διαμαρτυρίες του 1989, οι οποίες διήρκεσαν εβδομάδες πριν τη βίαιη καταστολή τους το διήμερο της 3ης και 4ης Ιουνίου, είχαν στην πρωτοπορία τους φοιτητές του Πεκίνου, ωστόσο είχε απλωθεί και σε άλλες πόλεις της Κίνας.

YOUTUBE/TELEGRAPHTV

Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, είναι το μόνο μέρος στην Κίνα όπου μπορούν να πραγματοποιούνται τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις.

REUTERS
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Πλατεία Τιενανμέν

Δρακόντεια μέτρα έχουν επιβάλει οι αστυνομικές αρχές στο Πεκίνο, λόγω της 24ης επετείου από την αιματηρή εξέγερση στην Πλατεία Τιενανμέν, η οποία γιορτάζεται σήμερα. 

Στην ηπειρωτική Κίνα, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι γνωστοί ακτιβιστές έλαβαν συστάσεις από τις αρχές να παραμείνουν κατ’ οίκον.

Το Πεκίνο συνεχίζει να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα της καταστολής της εξέγερσης, ωστόσο δεν έχει δώσει ποτέ επίσημο απολογισμό των θυμάτων της.

Πέθανε ο Τσεν Σιτόνγκ

Εξάλλου, την Κυριακή έφυγε από τη ζωή ο πρώην δήμαρχος του Πεκίνου, εν ενεργεία κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, Τσεν Σιτόνγκ.

Ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του καθεστώτος θεωρείτο από τους οπαδούς της στρατιωτικής λύσης της καταστολής του κινήματος, αν και σε βιβλίο το οποίο εκδόθηκε το 2012, εμφανιζόταν να εκφράζει τη λύπη του για τα θύματα και να θεωρεί ότι η ειρηνική επίλυση του ζητήματος ήταν εφικτή.

Ο Σιτόνγκ, μετά την καταστολή της εξέγερσης, είχε γίνει μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, ωστόσο στα τέλη του 1995 είχε φυλακιστεί με κατηγορίες για διαφθορά, σε μια υπόθεση η οποία είχε θεωρηθεί ξεκαθάρισμα λογαριασμών στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή