Μπείτε στον κόσμο των προνομίων της Ναυτεμπορικής. Γίνετε συνδρομητής στην έντυπη έκδοση και αποκτήστε άμεση πρόσβαση σε όλα τα Premium Services.
Να αρθεί η περιγραφή του κινήματος της πλατείας Τιεν Αν Μεν ως «αντεπαναστατικού» από το Πεκίνο και να αναγνωριστεί ότι επρόκειτο για ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας απαίτησαν δεκάδες χιλιάδες κινέζοι πολίτες σε αγρυπνία στο Χονγκ Κονγκ, στην 24η επέτειο της καταστολής της εξέγερσης. Οι διαμαρτυρίες του 1989, οι οποίες διήρκεσαν εβδομάδες πριν τη βίαιη καταστολή τους το διήμερο της 3ης και 4ης Ιουνίου, είχαν στην πρωτοπορία τους φοιτητές του Πεκίνου, ωστόσο είχε απλωθεί και σε άλλες πόλεις της Κίνας. Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, είναι το μόνο μέρος στην Κίνα όπου μπορούν να πραγματοποιούνται τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, δρακόντεια μέτρα έχουν επιβάλει οι αστυνομικές αρχές στο Πεκίνο, λόγω της επετείου.
Να αρθεί η περιγραφή του κινήματος της πλατείας Τιεν Αν Μεν ως «αντεπαναστατικού» από το Πεκίνο και να αναγνωριστεί ότι επρόκειτο για ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας απαίτησαν δεκάδες χιλιάδες κινέζοι πολίτες στην αγρυπνία.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας κεριά, συμμετέχουν σε ολονυκτία στο Χονγκ Κονγκ με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από τη στρατιωτική καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.
«Δικαιώστε την 4η Ιουνίου», φώναζαν πολλοί εκ των διαδηλωτών, ενώ από άλλους ακούστηκε το σύνθημα «Μην παραδίνεστε ποτέ!».
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης κάνουν λόγο για 150.000 συμμετέχοντες, ωστόσο η αστυνομία τους υπολογίζει σε 54.000.
Το Χονγκ Κονγκ, πρώην βρετανική αποικία, είναι το μόνο μέρος στην Κίνα όπου μπορούν να πραγματοποιούνται τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις.
Ακτιβιστές έχουν αφήσει λουλούδια στο πάρκο Βικτώρια του Χονγκ Κονγκ με αφορμή τη συμπλήρωση 24 ετών από τη στρατιωτική καταστολή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου το 1989.
Ένας άνδρας που συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Τιενανμέν στο Χονγκ Κονγκ φορά μπλούζα που αναγράφει «Δεν θέλω να θυμάμαι, δεν τολμώ να ξεχάσω».
Εκατοντάδες, ενδεχομένως και χιλιάδες νέοι σκοτώθηκαν από τον κινεζικό στρατό κατά την καταστολή του κινήματος της Τιενανμέν στις 4 Ιουνίου 1989, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Πεκίνο είχε δικαιολογήσει τη στρατιωτική επέμβαση επικαλούμενο την ανάγκη να αντιμετωπισθεί μια «αντεπαναστατική εξέγερση».
Φωτογραφίες των ανθρώπων που έχασαν στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εκτίθενται στο «Μουσείο Μνήμης της 4ης Ιουνίου» στο Χονγκ Κόνγκ.
Κόσμος επισκέπτεται το «Μουσείο Μνήμης της 4ης Ιουνίου» στο Χονγκ Κόνγκ.
Δρακόντεια μέτρα έχουν επιβάλει οι αστυνομικές αρχές στο Πεκίνο, λόγω της 24ης επετείου από την αιματηρή εξέγερση στην Πλατεία Τιενανμέν, η οποία γιορτάζεται σήμερα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και οι γνωστοί ακτιβιστές έλαβαν συστάσεις από τις αρχές να παραμείνουν κατ’ οίκον.
Μικρά παιδιά κρατούν την κινέζικη σημαία κατά την επίσκεψή τους στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο ανήμερα της επετείου της στρατιωτικής καταστολής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας.
Το Πεκίνο συνεχίζει να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα της καταστολής της εξέγερσης, ωστόσο δεν έχει δώσει ποτέ επίσημο απολογισμό των θυμάτων της.