Ο Δήμος Αθηναίων συνεχίζει την πολιτική του λουκέτου απέναντι σε θεατρικούς και εναλλακτικούς χώρους, με αποτέλεσμα τον Ιούλιο να έχουν προστεθεί και νέα θέατρα στη λίστα των χώρων προς σφράγιση.
Η Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «νέο κριτήριο για την ασφάλεια του κοινού είναι το ότι θέατρα με νόμιμη άδεια λειτουργίας αφήνουν τους υπενοικιαστές τους να κόβουν νόμιμα, θεωρημένα εισιτήρια των εταιρειών τους. Σε μια θεατρική πραγματικότητα όπου ο κάθε θίασος, σε πείσμα των καιρών, παίρνει ρίσκα αναλαμβάνοντας ο ίδιος την οργάνωση παραγωγής και τις προσλήψεις του, η νέα αυτή αφορμή για σφράγιση χώρων μοιάζει να φράζει την καλλιτεχνική έκφραση χωρίς κανένα ουσιαστικό επιχείρημα που να σχετίζεται με την ασφαλή λειτουργία τους.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτή η στάση μοιάζει όντως με έναν πόλεμο κατά της θεατρικής τέχνης και όχι με έναν αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών, όπως ο Δήμος ισχυρίζεται», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τέλος, η Ένωση Χώρων Πολιτισμού, στέλνει ανοιχτή επιστολή προς το δήμαρχο κ. Καμίνη, ζητώντας του να αναλάβει την ευθύνη του και να δώσει ένα χρονικό περιθώριο ακόμα προκειμένου να γίνει σωστή δουλειά στη νομοθεσία αλλά και στην προσαρμογή των χώρων στα νέα κριτήρια που θα δημιουργηθούν. Επίσης, δημοσιεύει τις προτάσεις της προς την επιτροπή που συστάθηκε προκειμένου να βρεθεί μια ουσιαστική λύση που να σέβεται τη νέα πολιτιστική οικολογία που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα του 2013.
Η επιστολή προς το Δήμαρχο Αθηναίων
«Ενάμιση μήνα μετά από τις προγραμματισμένες σφραγίσεις θεάτρων και πολιτιστικών χώρων από τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων βρισκόμαστε αντιμέτωποι εκ νέου με μια επερχόμενη μαζική σφράγιση αυτών των χώρων. Όσο και να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για ένα νέο, εκσυγχρονισμένο νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για το πότε αυτό θα είναι έτοιμο να προταθεί, να ψηφιστεί στη Βουλή και να τεθεί σε ισχύ. Είναι σχεδόν βέβαιο πως στις αρχές του Ιουλίου θα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε. Θεωρούμε, ως εκ τούτου, επιτακτική την άμεση και ανοιχτή επικοινωνία μας σε σχέση με τη διασφάλιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη μας.
Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, ενώ από τις αρχές του Απρίλη συζητάμε στο ίδιο τραπέζι, συνεχίζουν να παραδίδονται νέα χαρτιά σφράγισης, ακόμα και σε θέατρα που είναι καθ’ όλα νόμιμα, επειδή οι υπενοικιαστές τους κόβουν δικά τους, θεωρημένα και καθ’ όλα νόμιμα εισιτήρια! Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πολιτική του λουκέτου μοιάζει όντως με έναν πόλεμο κατά της θεατρικής τέχνης και όχι με έναν αγώνα για την ασφάλεια των πολιτών, όπως ο Δήμος ισχυρίζεται.
Άλλωστε , είναι θλιβερή η πολιτική που βασίζεται στην απειλή του λουκέτου, ενώ θα μπορούσε το θέμα εξ’ αρχής να είχε αντιμετωπιστεί με συνεργασία και ελέγχους οι οποίοι θα είχαν όντως την πρόθεση να μας βοηθήσουν να μην είμαστε στο κενό του νόμου και όχι να κλείσουμε. Και κυρίως με ελέγχους που θα σέβονται τη νόμιμη λειτουργία κάποιων χώρων που πληρούν τις προϋποθέσεις χώρου συνάθροισης και έχουν εξασφαλίσει άδειες λειτουργίας, κι ας μην είναι αυτές άδειες θεάτρου. Κανένας νόμος πουθενά στον κόσμο δεν απαγορεύει τη διεξαγωγή θεατρικού δρώμενου σε χώρο που δεν είναι θέατρο.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Απριλίου για την αναστολή των σφραγίσεων για τρεις μήνες τονίστηκε, κι από εσάς τον ίδιο, πως πάρθηκε προκειμένου να υπάρξει χρόνος να εκσυγχρονιστεί το πεπαλαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει πολλές σύγχρονες πρωτοβουλίες καλλιτεχνών στο κενό του νόμου. Πριν από λίγες ημέρες, οι θιχθέντες χώροι έλαβαν νέα χαρτιά σφράγισης που επιβεβαιώνουν την αναβολή της σφράγισής τους αλλά δεν τους προστατεύουν επ’ ουδενί από την περίπτωση πρόωρης διακοπής της λειτουργίας τους, δηλαδή την σφράγιση προτού δημιουργηθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Θυμίζουμε ότι εμείς οι ίδιοι ζητήσαμε να μας γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι που να εντοπίσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προκειμένου να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για την ασφάλεια των θεατών και των εργαζόμενων σε αυτούς τους χώρους. Όμως, απ΄ ό, τι φαίνεται, κανένα ελεγκτικό όργανο δε δέχεται να αναλάβει την ευθύνη της αυτοψίας των χώρων μας ούτε την ευθύνη να κλείσουν τώρα χώροι που ορίζονται ως “άκρως επικίνδυνοι”. Όσο για τους “τυπικούς” ελέγχους από τη Δημοτική Αστυνομία, οι οποίοι επαναλαμβάνονται αδιάκοπα ακόμα και στους ίδιους χώρους οι οποίοι έχουν ελεγχθεί, το μόνο που αποκαλύπτουν είναι η άγνοια της Δημοτικής Αρχής και η έλλειψη συντονισμού ως προς τις λύσεις που μπορούν να υπάρξουν στο πρόβλημα.
Θεωρούμε πιο επιτακτική την ολοκλήρωση της πρότασης για ένα νέο νομοσχέδιο περί θεάτρων, ένα νομοσχέδιο που δεν θα αφήνει χώρους ή δημιουργούς στο κενό του νόμου. Θεωρούμε απαραίτητη την κατάργηση του Αναγκαστικού Νόμου του 1937 και τη δημιουργία μιας νέας πρότασης που δε θα χρειάζεται αναθεώρηση σε 5 χρόνια. Λέμε όχι σε ένα νόμο που θα βασίζεται στη συρραφή παλιότερων διατάξεων.
Η Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου τοποθετήθηκε πρόσφατα πάνω στο θέμα λαμβάνοντας σοβαρά υπ όψιν τις προτάσεις μας. Αντί λοιπόν να σφραγιστούν χώροι αυθαίρετα και με υποκειμενικά κριτήρια, γιατί δεν επικεντρώνετε την προσοχή σας στο νέο νομοσχέδιο; Αφού ο Δήμος Αθηναίων υπέμεινε τη παρούσα κατάσταση για δεκαετίες, οφείλει να αναλάβει την ευθύνη του και να δώσει ένα χρονικό περιθώριο ακόμα προκειμένου να γίνει σωστή δουλειά στη νομοθεσία αλλά και στην προσαρμογή των χώρων στα νέα κριτήρια που θα δημιουργηθούν.
Τέλος, αισθανόμαστε ακρωτηριασμένοι όταν ακούμε για διοργανώσεις Φεστιβάλ για νέες ομάδες από το Δήμο Αθηναίων όταν ο Δήμος στην πραγματικότητα δεν δημιουργεί αλλά αφαιρεί ευκαιρίες απ’ τους νέους ανθρώπους να εκφραστούν. Διότι οι νέες ομάδες φιλοξενούνται κατά κανόνα στους χώρους τους οποίους εσείς σφραγίζετε. Όσες ετήσιες διοργανώσεις και να δημιουργηθούν δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από μια ευκαιρία έκφρασης μέσα σε πολύ συγκεκριμένα πλαίσια χρόνου και μέσων. Οι νέοι δημιουργοί γνωρίζουν πολύ καλά πως η ανάγκη είναι μητέρα της εφεύρεσης και αξίζουν να έχουν επιλογές για το πώς και πού θα υλοποιούν τις καλλιτεχνικές τους προτάσεις.
Βασιζόμαστε στην ουσιαστική αντίδρασή σας στην απειλή των σφραγίσεων και στην εξασφάλιση της επιβίωσης του πολιτιστικού χάρτη της πόλης μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό μέχρι να βρεθεί λύση».