Συνέλευση ενάντια στις σφραγίσεις χώρων πολιτισμού

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 21:49
UPD:30/03/2013 10:53
Phasma/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Οι επικείμενες σφραγίσεις αυτών των χώρων ξεκινούν στις 2 Απριλίου και συνεχίζουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα.

A- A A+

Η πρώτη επίσημη, ανοιχτή συνέλευση της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου στο θέατρο Olvio παρουσία μελών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Δημοτικών Συμβούλων, νομικών, πολιτικών παρατάξεων, δημοσιογράφων καθώς και θεατρόφιλων.

Η συνέλευση είχε ως σκοπό την ενημέρωση για την έκρηξη σφραγίσεων πολιτιστικών χώρων (θεατρικές σκηνές, μουσικές σκηνές, πολυχώροι, εκθεσιακοί χώροι, residency centers, bar theaters κλπ.) από τον Δήμο Αθηναίων, το διάλογο και τη συλλογική απόφαση αντιμετώπισης τους.
   
Οι επικείμενες σφραγίσεις αυτών των χώρων ξεκινούν στις 2 Απριλίου και συνεχίζουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, οι χώροι που κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο είναι οι εξής:

Ακαδήμεια (2/4), Kινητήρας Studio (8/4), Δυναμό (10/4), Rabbithole (10/4), Άβατον (11/4), 104 (11/4),
Χώρος τέχνης «Δια Δύο» (15/4), Βαφείο (15/4), Πολυχώρος Vault (15/4), Olvio (15/4), Knot Gallery (16/4), Διέλευσις (16/4), Θεμέλιο (16/4).

Σε κλίμα συλλογικότητας, η συνέλευση αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Επίδοση επιστολής προς τις αρμόδιες αρχές, απαιτώντας την αναστολή αορίστου χρόνου των αποφάσεων σφράγισης του Δήμου.

2. Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφήνει εκτεθειμένους τους χώρους πολιτισμού.

3. Ατομικές και συλλογικές νομικές προσφυγές για να ανατραπεί το σχέδιο σφράγισης των χώρων το γρηγορότερο δυνατό.

4. Ανθρώπινη «αλυσίδα» και ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης,  την Τρίτη 2 Απριλίου έξω από το Ακαδήμεια (8 π.μ. – 8 μ.μ.).

5. Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4 Απριλίου, 12μ.μ. στο θέατρο Olvio (Ιεράς Οδού 67 και Φαλαισίας 7).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνέλευσης, «βασικό μέλημα είναι η αναστολή των μαζικών σφραγίσεων χώρων πολιτισμού της Αθήνας, καθώς και η επαναφορά στο προσκήνιο της παντελούς έλλειψης πολιτιστικής πολιτικής που επιδεικνύει η χώρα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Προτεινόμενα για εσάς