ΣΕΗ: Διαμαρτυρία και αντίδραση στη σφράγιση των θεάτρων

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 15:39

Από τις 89 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, οι 50 βρέθηκαν να μην λειτουργούν νόμιμα, ενώ οι 27 δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας.

A- A A+

Σε συνάντηση διαμαρτυρίας καλεί το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) τους ανθρώπους της τέχνης, αύριο Πέμπτη 4 Απριλίου στις 3 μ.μ., έξω από το Δημαρχείο του Δήμου Αθηναίων, στην πλατεία Κοτζιά. Εκείνη την ώρα θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της σφράγισης θεατρικών χώρων που δεν έχουν άδεια λειτουργίας.

«Συμπαραστεκόμαστε στην Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Αθήνας, αλλά και σε όσους χώρους πλήττονται στις άλλες πόλεις της Ελλάδας»,  σημειώνει το ΣΕΗ σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία, αντιτίθεται σθεναρά στην αιφνίδια κίνηση του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες στη σφράγιση μεγάλου αριθμού θεατρικών χώρων. 

«Δεν στηρίζουμε την ανομία, αντίθετα θέλουμε να τηρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας εργαζομένων και κοινού. Όμως τέτοιες κινήσεις έχουν σαν αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι μικροί εναλλακτικοί χώροι, οι οποίοι, στις σημερινές άνυδρες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της κατάργησης των επιχορηγήσεων είχαν αναδειχθεί σε μοναδικές διεξόδους καλλιτεχνικής έκφρασης, σε πνεύμονες ελπίδας και εναλλακτικών προτάσεων πολιτισμού»,  υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΣΕΗ.  Επίσης, ζητούν την αναστολή εκτέλεσης της εισαγγελικής απόφασης που αφορά στο κλείσιμο των θεατρικών χώρων, μέχρι να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο, καθώς και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου νόμου, που  αφορά στους χώρους που φιλοξενούν θεατρικά δρώμενα, και ο οποίος – όπως υποστηρίζουν -  δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστατικών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

Άμεση καταγραφή των  θεατρικών σκηνών  της Αθήνας

Έως την έναρξη της θεατρικής περιόδου, τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχει διατυπωθεί σύγχρονη νομοθετική πρόταση για τη λειτουργία των θεατρικών σκηνών, αφού πρώτα πραγματοποιηθεί η άμεση καταγραφή τους από αρμόδια επιτροπή. Αυτό αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Τζαβάρας, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει τη νομοθετική αρμοδιότητα, θα συστήσει κοινή επιτροπή από τα υπουργεία Εσωτερικών, ΠΑΙΘΠΑ (Γενική Γραμματεία Πολιτισμού), τον δήμο Αθηναίων, καθώς και από εκπροσώπους φορέων, που δραστηριοποιούνται στη λειτουργία πολιτιστικών χώρων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 89 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, οι 50 βρέθηκαν να μην λειτουργούν νόμιμα, ενώ οι 27 δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας. Συνολικά 34 θέατρα έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα επιστολές για επικείμενο κλείσιμο, με εντολή του Δήμου.

 

Προτεινόμενα για εσάς